Rättsvetare: Coronapass kan möjliggöra diskriminering
Att använda coronapass är diskriminerande ifall man inte kan bevisa att passet faktiskt stoppar smittspridningen, säger Martin Scheinin professor i internationell rätt och mänskliga rättigheter.
Ett problem med coronaintyg eller coronapass är att vaccinerade personer eventuellt kan smitta andra.
– Det största problemet är att ett bevis på att man vaccinerats, tillfrisknat efter att man insjuknat i covid-19 eller ett negativt coronatest inte är helt säkra bevis på att man inte kan smitta andra, säger Martin Scheinin som är verksam vid European University Institute i Florens.
Smittorisken blir konkret då personer som inte vaccinerats och personer som vaccinerats möts i till exempel restauranger eller på olika evenemang.
– Om smittorisken finns, är det tydligt att det handlar om diskriminering. Då når man inte det skydd som coronapasset motiveras med. Då skapar man i stället en skiljelinje mellan de personer som har ett intyg och de som inte har det, säger han.
EU-länderna kan bestämma hur intygen används
EU-länderna kom tidigare i våras överens om att utveckla ett europeiskt, eventuellt digitalt, vaccinintyg.
Ett sådant EU-coronaintyg kunde möjliggöra resande mellan EU-länder om passet innefattar ett intyg på att resenären vaccinerats, har ett färskt negativt coronatestresultat eller ett intyg på att hen redan haft covid-19.
Enligt Scheinin innebär EU-kommissionens förslag endast att medlemsländerna gör sina coronavaccin- och testintyg mer enhetliga.
Scheinin säger att medlemsländerna själv kunde bestämma vad intygen har för betydelse i gränsbevakningen.
Ministerier funderar på hur vaccinintyg kunde användas i Finland
Social- och hälsovårdsministeriet och Justitieministeriet funderar just nu på i vilka situationer man kunde använda ett vaccinpass.
Statsminister Sanna Marin (SDP) har betonat att hon vill öppna Finland jämlikt för alla, och inte bara för de vaccinerade eller de som annars är immuna mot covid-19.
I regeringens exitplan konstaterades att vaccinpass främst kunde användas inom resebranschen. Marin sa ändå att också andra sätt att använda passet ska utredas.
Hur ska coronatesten räcka till?
Pasi Pohjola, direktör vid Social- och hälsovårdsministeriet, säger att ett av problemen med att använda vaccin- eller coronapass på bred front gäller hur coronatesten ska räcka till.
I Danmark ska samhället öppnas upp med hjälp av coronapass.
– Danmark kan enligt min uppfattning testa 400 000 personer per dag. I Finland är siffran ungefär en tiondel av det här, säger Pohjola.
Social- och hälsovårdsministeriet har ännu inte beräknat hur mycket efterfrågan på coronatest skulle öka ifall vaccinpass skulle börja användas på bred front.
Regeringen har uppgett tidigare att ett vaccinpass kunde användas inom Finland i maj.
"Ett alternativt sätt borde erbjudas"
Enligt Toomas Kotkas, som är professor i offentlig rätt vid Helsingfors universitet, borde man noga överväga huruvida vaccinerade personer kan behandlas annorlunda än ovaccinerade personer.
– För dem som inte vaccinerats borde det erbjudas ett alternativt sätt att bevisa att man inte smittar, säger Kotkas.
Ett problem är också hur vaccinpasset tar i beaktande en person som redan haft covid-19. Läkare diagnosticerar sjukdomar, men de skriver sällan i informationssystemen om patienter som tillfrisknat.
Enligt EU-kommissionens förslag skulle tillfrisknade ändå ha rätt att få coronapass.
Artikeln är en något förkortad översättning av Yle Uutisets artikel "Oikeustieteilijät näkevät rokotepassissa syrjinnän mahdollisuuden – suurin ongelma liittyy rokotettujen ja rokottamattomien kohtaamiseen"skriven av Hannu Tikkala och Hanna Eskonen. Översättningen gjordes av Saga Mannila.