Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kärpät bröt sin över två år långa Tapparaförbannelse – FM-ligan bekräftade det förnyade slutspelsprogrammet

Från 2021
Kärpäts kapten Mika Pyörälä i bytesbåset.
Bildtext Mika Pyörälä stod för saldot 0+3 mot Tappara.
Bild: Lehtikuva

Kärpät tog ett stort steg mot en hemmaplansfördel i slutspelet som börjar på torsdag. Uleåborgslaget slog Tappara för första gången sedan februari 2019.

Grundserien i FM-ligan i ishockey är inne på slutrakan. Under den näst sista grundserieomgången tog Kärpät en viktig trepoängare då laget slog Tappara med 4–1.

Hemmalagets Toni Utunen inledde målskyttet men sen kom Kärpät i kapp och förbi tack vare mål av Jari Sailio och Radek Koblizek.

Juhamatti Aaltonens fullträff i mellanperioden kollades från video, men godkändes trots protester från Tapparalägret. Tjecken Koblizek fastställde slutsiffrorna till 4–1. Kärpätkaptenen Mika Pyörälä noterades för tre assister i matchen.

Kärpät steg från en femte plats till fyra. Tappara i sin tur trillade tre placeringar i tabellen och ligger sjua inför tisdagens avslutande grundserieomgång. Tappara kan revanschera sig redan i morgon då lagen möts på nytt i Tammerfors.

Ligan spikade slutspelsprogrammet

FM-ligans slutspel inleds på torsdag och senast den 13 maj vet vi vem som koras till finländska mästare.

Den första slutspelsomgången börjar på torsdag och vilka två lag som avancerar till kvartsfinalskedet klarnar redan på fredag.

Det sammanlagda resultatet från två matcher avgör. Står det lika väntar en förlängning med fem mot fem.

Från kvartsfinalerna och framåt är det bäst av fem matcher som gäller, det vill säga tre segrar räcker för avancemang.

Nytt för i år är att de två första matcherna spelas på det lagets hemmaplan som klarat sig bättre i grundserien. De två följande spelas sedan på motståndarens hemmais. Behövs det en femte och direkt avgörande match spelas den på det högre rankade lagets hemmaplan.

Finalserien börjar den 7 maj och är färdigspelad senast den 13 maj. Går finalerna till fem matcher avslutas ligasäsongen åtta dagar före VM inleds i Lettland.

Diskussion om artikeln