Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Holy shit! Jag sköt honom" – polis i Minneapolis sköt ihjäl svart man av misstag och folk protesterar trots nattligt utegångsförbud

Från 2021
Uppdaterad 13.04.2021 08:40.
Den här bilden togs utanför polisstationen i Minneapolis-förorten Brooklyn Center på söndag kväll, men liknande scener utspelades där också på måndag kväll, lokal tid.
Bildtext Den här bilden togs utanför polisstationen i Minneapolis-förorten Brooklyn Center på söndag kväll, men liknande scener utspelades där också på måndag kväll, lokal tid.
Bild: AFP / Lehtikuva

I USA har guvernören i Minnesota utlyst nattligt utegångsförbud i Minneapolis med förorter. Trots det har protesterna mot den senaste polisskjutningen där fortsatt. Enligt polisen var dödsskjutningen ett misstag, men det misstaget inträffade i så fall vid en extra olycklig tidpunkt.

Dödsskjutningen inträffade i Minneapolis-förorten Brooklyn Center på söndagen och väckte rasande protester redan då.

En 20-årig svart man, Daunte Wright, stoppades av en polispatrull på grund av föråldrade registerplåtar. Enligt polisen visade det sig att Wright var efterlyst, men när de försökte gripa honom satte han sig i bilen igen.

Nu har polisen publicerat en video från polisens kroppskamera som visar tumultet som uppstår. En kvinnlig polis hörs ropa: "I'll Tase you! Taser! Taser! Taser!"

Hon tycks alltså förvarna Wright om att hon tänker elchocka honom. Elchocksvapen eller elpistoler kallas ofta för "tasers" i USA efter det amerikanska företag som tillverkar dem.

– Holy shit! Jag sköt honom, hörs polisen ropa kort därefter.

Då har Wright redan hunnit starta sin bil som strax därefter kolliderar med en annan bil och Wright dör.

Drog sin pistol i stället för elchockvapnet?

Enligt Tim Gannon, polischefen i Brooklyn Center, tyder allt på att polisen, av misstag, tog fram sin pistol i stället för sitt elchockvapen.

– Efter att jag tittat på videon och lyssnat på polisens kommandon, tror jag att polisen hade för avsikt att dra sitt elchockvapen, men i stället sköt Wright med ett skott, sa Gannon.

– Att döma av vad jag sett och av polisens förskräckta reaktion därefter, så var det ett oavsiktligt skott som resulterade i Wrights tragiska död, tillade Gannon.

Polisen som sköt Wright har blivit avstängd, i väntan på att den här händelsen utreds. En av stadens myndigheter som ska kontrollera just polisen har redan fått sparken, enligt nyhetsbyrån AP.

Det här verkar inte lugna ner protesterna som alltså började på söndagen och har fortsatt under måndagen och under natten till tisdag.

En demonstrant utanför polisstationen i Brooklyn Center skyddar sig mot polisens tårgas sent på måndag kväll, lokal tid.
Bildtext En demonstrant utanför polisstationen i Brooklyn Center skyddar sig mot polisens tårgas sent på måndag kväll, lokal tid.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den senaste dödsskjutningen i Minneapolis-regionen kommer vid en olycklig tidpunkt. Det är redan mycket spänt där, på grund av den pågående rättegången mot en av poliserna som åtalats för George Floyds död i maj i fjol.

Källor: AP, AFP, Washington Post