Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Företagshälsovården börjar ge coronavaccin i Mellersta Österbotten – inte aktuellt i Vasa ännu

Från 2021
Uppdaterad 13.04.2021 15:12.
En person får coronavaccin
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Från och med den här veckan har också företagshälsovården i Mellersta Österbotten rätt att ge coronavaccin. Työplus har redan börjat vaccinera sina klienter, rapporterar Yle Kokkola. Det är inte aktuellt i Vasa ännu, men kapaciteten finns.

Att dela ansvaret för vaccinationerna minskar trycket på vårdsamkommunen Soites personal, säger serviceområdeschef Jukka Aro.

– Nu behöver vi inte binda upp så mycket personal på vaccinationsställena. Det underlättar också vikarieläget på hälsocentralerna och sjukhuset, säger Aro.

På Töyplus uppskattar man att hundratals personer i Karleby- och Jakobstadsregionen har rätt att få vaccin via dem.

Enligt Aro skulle man klara av att vaccinera i snabbare takt, men mängden vaccindoser ökar inte så snabbt som man hoppats.

– Vi får nöja oss med det här. Den här veckan är det ungefär 3 000 doser.

Allt beror på regeringens beslut och mängden vaccin som fås till Vasa

När Yle Österbotten når överläkare Heikki Kaukoranta på Vasa stad säger han att grundarbetet har gjorts och det är bara att köra igång när behovet finns, på frågan om man också där ska ta hjälp av företagshälsovården i vaccineringen mot coronaviruset.

- Vi tar i bruk planen när vi når situationen att vi vaccinerar också de som inte hör till riskgrupper. För tillfället klarar vi oss med vår egen personal, säger Kaukoranta.

För tillfället finns det en planering för vaccinationsgången som sträcker sig tre veckor framåt. Om allt går som tänkt ska Vasa stad vara klara med vaccineringen av riskgrupper i mitten av maj.

- Sen ska vi se över hela befolkningen hur vi vaccinerar dem. Men det beror på mängden vaccin som kommer till Finland och om regeringen besluter att ge mer vaccin till södra Finland, säger Kaukoranta.

Just nu vaccinerar Vasa stad de som hör till riskgrupper och de som är 65 år fyllda och äldre.

- Nu ska vi också börja vaccinera de som är 60 år, säger Kaukoranta.

Friska personer i arbetslivet vaccineras i april-maj

För närvarande får personer i åldern 18-64 som hör till någon riskgrupp vaccin i Mellersta Österbotten och det är också de som kommer att vaccineras via företagshälsovården.

Vaccinet fördelas till företagen via Soite. Vaccinet är gratis för klienten och företaget fakturerar arbetsgivaren som sedan får ersättning via FPA.

I Mellersta Österbotten och också i Vasa ges tre olika vaccin: Astra Zeneca, Biontech Pfizer och Moderna.

Några personer har vägrat att ta emot Astra Zenecas vaccin, men det handlar om enstaka fall. Friska personer i arbetsför ålder boende inom Soites område får troligen vaccin i april-maj i fall vaccindoserna fortsätter att komma i samma takt som nu. I Vasa kan det ske i maj men det är osäkert.

Den del av artikeln som berör Soite och Mellersta Österbotten är en bearbetad översättning av Yle Kokkolas Työterveysyrityksille jaetaan vastuuta koronarokotuksista Keski-Pohjanmaalla: "Tämä vähentää painetta alueen rokotepisteissä"skriven av Heini Holopainens och Iina Kluukeri. Översättning av Ida-Maria Björkqvist.

Sofi Nordmyr, Yle Österbotten har talat med Vasa stads Heikki Kaukoranta. Den delen lades till 13.4.2021 klockan 15.12.

Diskussion om artikeln