Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vaccinexpertgrupp dryftar framtiden för Astra Zenecas vaccin – besked antagligen på onsdag

Från 2021
Uppdaterad 13.04.2021 10:47.
Astra Zeneca -rokotetta valmistava sairaanhoitaja Porvoon rokotuskeskuksessa. 18.3.2021.
Bildtext Framtiden för Astra Zenecas vaccin dryftas i expertgruppen på tisdagen.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor (KRAR) möts på tisdagen för att diskutera eventuella åtgärder kring Astra Zenecas coronavaccin.

- Vi ska diskutera om Astra Zenecas vaccin får en åldergräns eller inte och hur vi ska göra med den andra vaccindosen. Det vill säga hur de som redan fått sin första vaccindos av Astra Zenecas vaccin ska vaccineras i fortsättningen, säger Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd THL som är medlem i expertgruppen.

Tyskland och Frankrike har fattat beslut om att använda ett annat vaccin för den andra dosen. Modernas och Pfizers coronavaccin är så kallade rna-vaccin, medan Astra Zenecas vaccin är baserat på adenovirus.

För tillfället ges Astra Zenecas coronavaccin enbart till personer som fyllt 65 år i Finland. De 65 år fyllda och äldre som tidigare drabbats av blodpropp eller av trombocytopeni orsakad av heparin får ändå inte vaccinet för närvarande.

- Den nationella expertgruppen diskuterar ärendet och kommer med ett uttalande som THL får ta ställning till. THL kan sedan presentera en rekommendation för Social- och hälsovårdsministeriet.

Expertgruppen träffas klockan 13 på tisdag och diskussionen väntas pågå i några timmar. Nohynek tror inte att gruppen kommer med några besked på tisdag, utan först på onsdag.

Diskussion om artikeln