Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Alla gillar inte regeringens förslag till ny vaccinationsordning – och fyra andra nyheter att känna till den här morgonen

Från 2021
Uppdaterad 13.04.2021 07:16.
Sairaanhoitaja valmistelee koronarokotteita.
Bildtext Coronavaccinen förbereds vid Kvarnbäckens vaccinationsställe i Helsingfors. Huvudstadsregionen har varit ett av de områden som drabbats hårdast av coronaviruset.
Bild: Tiina Jutila / Yle

God tisdagsmorgon! Här är några nyheter som är bra att känna till den här morgonen.

Coronadrabbade områden vill ha mer vaccin – åsikterna går isär

Borde coronavaccinationer prioriteras på de områden där incidensen är högre eller inte? Frågan har väckt debatt och i dag ska flera aktörer meddela vad deras ståndpunkt är i frågan.

Läkarförbundet anser att vaccinationsordningen borde ske så att man får så stor hälsonytta som möjligt, och håller därför med Institutet för hälsa och välfärd om att prioritera vaccinationer på områden med mer smitta.

Vid Vasa stad säger ledande överläkare Heikki Kaukoranta däremot att staden är mot förslaget, eftersom färre vaccineringar på ett område kan leda till en betydligt sämre situation inom några dagar eller inom en vecka.

Framtiden för Astra Zenecas coronavaccin dryftas

Samtidigt diskuterar den nationella expertgruppen för vaccin framtiden för Astra Zenecas coronavaccin i dag på tisdagen.

Astra Zeneca -rokotepullo.18.3.2021.
Bildtext Astra Zenecas vaccin är en het potatis i många länder just nu. I dag diskuteras vaccinets framtid i Finland.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Expertgruppen diskuterar bland annat eventuella ändringar i åldersgränserna för vaccinationerna. Dessutom ska gruppen behandla frågan om hur de som redan fått sin första vaccindos av Astra Zenecas vaccin ska vaccineras i fortsättningen.

"Att ta avsked är tungt, men att inte få ta avsked känns ännu värre"

Coronapandemin har lett till att det är många som inte fått ta farväl av sina anhöriga och närstående som avlidit på sjukhus, på grund av strikta besöksregler.

Casper Grönbloms pappa smittades av covid-19 då han låg på sjukhus för att återhämta sig efter en planerad operation. Han dog några dagar senare utan anhöriga vid sin sida.

Laakson sairaalan julkisivu.
Bildtext Casper Grönbloms pappa avled i covid-19 på Dals sjukhus i Helsingfors.
Bild: Kristiina Lehto / Yle

– Att ligga i en sjukhussäng och dö och ensam tvingas möta dödsångesten utan att ha sina nära vid sin sida måste vara en ganska omänsklig stund för vem som helst, säger Grönblom.

Också vid kyrkan märker man att bristen på avsked och möjligheten att ordna större jordfästningar påverkar anhöriga i deras sorg.

Nattligt utegångsförbud efter eskalerande protester i Minneapolis

I USA har guvernören i Minnesota utlyst nattligt utegångsförbud i Minneapolis och omkringliggande förorter, efter protester mot den senaste polisskjutningen.

En ung, svart man sköts ihjäl i samband med ett polisingripande i Minneapolis-förorten Brooklyn Center i söndags.

Kravallutrustad polis stod på vakt utanför polisstationen i Minneapolis-förorten Brooklyn Center på måndagen, efter dödsskjutningen där.
Bildtext Läget är spänt i Minneapolis och nu har nattligt utegångsförbud blivit utlyst.
Bild: AFP / Lehtikuva

Polisen har nu publicerat en video från polisens kroppskamera som tycks visa att hon av misstag tog upp sin pistol i stället för sitt elchockvapen. Vid polisen säger man att den tragiska dödsskjutningen var oavsiktlig.

Läget i Minneapolis är spänt sedan tidigare eftersom rättegången mot en av poliserna som åtalats i samband med George Floyds död i fjol pågår just nu.

Storhamn i Primorsk oroar miljöaktivister

I Ryssland oroar sig invånare i Primorsk tillsammans med miljöaktivister för en ny stor handelshamn, som ska byggas i staden.

Det privata hamnprojektet har redan fått grönt ljus av de ryska myndigheterna, men projektet väcker oro. För att bygga hamnen måste bland annat 350 hektar skog avverkas.

Det enda sättet att stoppa projekt som det här är genom gatuprotester, men de är förbjudna på grund av coronaepidemin, säger en oroad miljöaktivist som vi talat med.

Väder

Halvmulet till mulet och till en början lokalt regn, från dagen mest uppehåll och växlande molnighet. I landets norra del snöfall eller blötsnö. Temperaturen rör sig i dag mellan 2 och 11 grader, i norr mellan 0 och +4 grader.