Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Storsuccé för AIK:s Saku Ylätupa i allsvenska premiären – tränaren: "Han har inte visat max än, det finns mer att ta av"

Från 2021
AIK:s Saku Ylätupa firar 1–0-målet mot Degerfors.
Bildtext AIK:s Saku Ylätupa firar 1–0-målet mot Degerfors.
Bild: Stella Pictures/Magnus Liljegren/AOP

I Sverige har allsvenskan kört i gång och storklubben AIK:s finländare Saku Ylätupa levererade direkt. Han gjorde 1–0-målet och spelade fram till 2–0 då AIK inledde säsongen med en 2–0-hemmaseger mot Degerfors.

Den 21-årige fotbollsspelaren Saku Ylätupa hade svårt att platsa i AIK i höstas och blev därför utlånad till IFK Mariehamn där han spelade åtta matcher.

Då AIK inledde sin allsvenska säsong mot Degerfors fanns Ylätupa i startelvan. Finländaren noterades för ett mål, sitt första i AIK, och en assist i matchen.

Den anrika klubben Degerfors är tillbaka i allsvenskan efter en lång paus. Laget från bruksorten i Värmland har senast spelat på den högsta serienivån säsongen 1997.

Mål och assist

Ylätupa gav AIK ledningen i den 38:e minuten då han fick tårna på ett inlägg.

I den 65:e minuten spelade Ylätupa fram till Nabil Bahouis mål. Först slog han en tunnel på en Degerforsspelare och stod till sist för ett inlägg som träffade Bahouis panna.

Ylätupa är fotbollsfostrad i Esbo, men slog igenom i ligaklubben RoPS säsongen 2017. Därefter blev det ett par år i holländska Ajax organisation. På meritförteckningen finns två landskamper, i januari 2019.

Sedan 2019 har Ylätupa spelat för AIK. Förra året blev det fyra starter och tre inhopp i allsvenskan före utlåningen till IFK Mariehamn.

"Det går kanske att se när jag spelar?"

Finländaren hyllades på bred front efter matchen. Ylätupa har tagit hjälp av en mental coach som varit till stor hjälp, säger han till Fotbollskanalen.

– Den enda skillnaden på mig nu jämfört med tidigare är att jag kanske är lite starkare mentalt. Jag har haft en mental tränare sedan förra säsongen. Jag tycker att det har hjälpt mig. Det går kanske att se när jag spelar?

– Jag tycker väldigt mycket om rollen jag nu har. Jag får utmana mycket en mot en, det är en av mina styrkor. Jag kommer till en hel del avslut också, sa Ylätupa.

Ylätupa fick beröm av sin tränare Bartosz Grzelak.

– Han har inte visat max än, det finns mer att ta av. Men all kredd till honom.

Resultat:

Malmö–Hammarby 3–2 (2–2)

Örebro–IFK Göteborg 0–0

Mjällby–Varberg 0–0

Halmstad–Häcken 1–0 (0–0)

IFK Norrköping–Sirius 1–1 (1–0)

Elfsborg–Djurgården 0–2 (0–1)

Kalmar–Östersund 0–0

AIK–Degerfors 2–0 (1–0)