Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Servicechefen Martin Norrgård och skidförbundet bryter samarbetet med omedelbar verkan: "Jag lämnar jobbet med flaggan i topp"

Från 2021
Uppdaterad 13.04.2021 11:55.
Martin Norrgård.
Bildtext Martin Norrgård var vallachef för Finlands lag i ett år.
Bild: Esa Fills / Yle

Skidförbundet kom med ett överraskande besked på tisdagsförmiddagen. En kort nyhet presenterades på förbundets webbplats där det meddelades att servicechefen Martin Norrgård inte fortsätter i landslaget.

Skidförbundet meddelar att man har avtalat med Martin Norrgård om att bryta kontraktet och att förbundet omedelbart inleder en omorganisering inom serviceteam.

– Vi har kommit överens med förbundet om att vi varken diskuterar eller spekulerar i detaljerna kring beslutet desto mer. Det blev en kort sejour men det känns riktigt bra att avsluta i det här läget med tanke på framtiden. För egen del blev det ett riktigt bra slut, säger Norrgård till Yle Sporten.

Vilken sorts känslosvall upplever du nu?

– Just nu är jag ganska lättad. Jag har haft lättare jobb. Men jag vill understryka att det inte har funnits stora problem. Det finns naturligtvis alltid problem och coronaläget gjorde inte jobbet lättare för oss.

Stolt över resultaten

I maj 2020 blev det klart att Norrgård lämnar det svenska landslaget för att bli servicechef i det finska. Det kontraktet sträckte sig över OS i Peking 2022 och innehöll en option för säsongen 2022–23.

I många lopp i årets världscup och skid-VM höll finländarnas skidor oerhört bra nivå. Herrarnas femmil i VM blev dock ett magplask då guldkandidaten Iivo Niskanens skidor inte fungerade.

– Höjdpunkterna är de stora framgångarna. Överraskningsmedaljen i damernas stafett kommer jag inte att glömma i första taget, säger Norrgård.

Martin Norrgård vid Finlands servicetrailer.
Bildtext Coronapandemin satte sin prägel på Martin Norrgårds år som servicechef.
Bild: Lehtikuva

Han lyfter fram coronapandemin som det stora negativa under sin säsong som servicechef.

– Den satte en stor press på oss. Budgetmässigt och hur vi planerar och fattar våra beslut i sista skedet. Mycket har varit öppet och det har inte varit särskilt trevligt att leda under en sådan kris.

Enligt Ilta-Sanomat upplevde en del av de rutinerade medlemmarna i Finlands serviceteam Norrgårds ledarstil som något auktoritär. Merparten av åkarna ska ändå ha ansett att Norrgård var lätt att samarbeta med.

– Jag lämnar jobbet med flaggan i topp. Resultaten var bra och vi visade vad vi kunde. Jag lärde mig en massa på vägen. Både organisatoriskt och tekniskt. Jag tror också att förbundet kommer att ha nytta av det som jag har kört in i landslaget, säger Norrgård.

"Det rycks i mig hela tiden"

Martin Norrgård, som är född och uppvuxen i Pargas, kommer inom kort att återgå till jobbet som projektledare vid Vörå skidcentrum som han hade innan han blev anställd av förbundet.

– Jag slutför det projekt som påbörjades tidigt i fjol. Sen kanske det kommer något nytt så småningom.

Det är inte alls omöjligt att han vid något skede återvänder till längdskidåkningens servicebransch.

– Jag har ett visst kunnande och det rycks i mig hela tiden. Det är inte omöjligt att jag fortsätter inom området. Men villkoren måste vara de rätta. Jag har något att ge men jag vill få något tillbaka.

Hurdana villkor talar vi om?

– Normala villkor. Liknande som gemene man väljer sina jobb utifrån. Klart att jag också kan gå och valla nu som då men det är inte något man bygger ett egnahemshus på.

Diskussion om artikeln