Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Barn förtjänar vaccin som testats på barn" – tonåringar kan vaccineras redan i sommar

Från 2021
Studentskrivningar i ett gymnasium i Helsingfors i mars 2021. De studerande bär munskydd.
Bildtext Om allt går som experterna vill kunde yngre tonåringar återgå till närundervisning redan i höst.
Bild: Silja Viitala / Yle

Vaccintillverkare världen över satsar nu på att testa sina coronavaccin på tonåringar och yngre barn.

Förra veckan ansökte vaccintillverkaren Pfizer om ett nytt försäljningstillstånd i USA. För tillfället är den lägre åldersgränsen för Pfizers coronavaccin 16 år, men Pfizer vill sänka den till 12 år.

Också Moderna och Johnson & Johnson testar sina vaccin på barn och unga. Astra Zeneca har avbrutit sina test på under 18-åringar efter utredningar om sambandet mellan tillverkarens vaccin och blodproppar.

Mika Rämet, chef vid vaccinforskningscentralen vid Tammerfors universitet, tror att Pfizer kommer att få tillstånd att sänka åldersgränsen för sitt vaccin. I så fall kan också finländska ungdomar få vaccin mot coronavirus redan i sommar, om det europeiska läkemedelsverket EMA godkänner det, säger Rämet.

Fler vaccinerade kan betyda närundervisning

Det skulle innebära att alla tonåringar som vill ha vaccinet kan vara vaccinerade redan nästa höst - vilket i sin tur leder till att även högstadieelever i åldern 12-15 år kunde återgå till närundervisning nästa läsår.

Tyhjä käytävä Kulosaaren yhteiskoululla.
Bildtext Än ekar korridorerna tomma i många skolor.
Bild: Silja Viitala / Yle

- Jag tycker det är viktigt att alla grundskolor, gymnasier, yrkesskolor och högskolor återgår till närundervisning normalt direkt då läsåret inleds i höst. Pfizers vaccin är väldigt effektivt på ungdomar, så det finns inget hinder för att vaccinera dem, konstaterar Rämet.

När det gäller vaccineringar av barn yngre än 12 år tror Rämet ändå att vi får vänta till nästa år.

En möjlighet är enligt Rämet att coronavaccinet skulle bli en del av det nationella vaccinationsprogrammet för småbarn.

Rämet påminner om att redan den första dosen vaccin ger ett bra skydd och den andra dosen stärker skyddet ytterligare. Vaccinforskningen kommer att hinna med de olika virusvarianterna och eventuellt kan man utveckla nya vaccin utgående från de olika varianterna som sprids.

- Vi behöver troligen en dos till ett halvår eller ett år efter de första doserna. Men i det skedet kommer produktionskapaciteten redan att vara så god att det inte orsakar problem med utbudet på vaccin, säger Rämet.

Barn förtjänar bättre forskning

Är det då rätt att vaccinera barn mot coronaviruset då de ofta bara blir lindrigt sjuka? Det är en viktig etisk fråga.

Inom läkemedelsbehandlingen har man varit tvungen att utgå från uppgifter om sjukdomar hos vuxna, och det är inte bra, säger Rämet. Han vill se på frågan ur en annan synvinkel.

- Barn förtjänar mediciner och vaccin som testats på barn.

En ettåring fotad bakifrån, hen håller i en plastleksak.
Bildtext Barn förtjänar att få mediciner och vaccin som testats på barn, anser professor Mika Rämet.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Coronaviruset har inte heller varit helt ofarligt för barn. Rämet påminner om tusentals fall där barn som smittats av corona har fått en så kallad hyperinflammation som utlösts av viruset. Inflammationen omfattar bland annat hög feber och symtom på hjärtsvikt, och i värsta fall kan de symtomen leda till döden, även om det är mycket ovanligt.

Immunsystemet jobbar snabbt hos barn

Barns immunologiska system är bra på att anpassa sig, och det är till stor hjälp när det gäller utvecklingen av ett coronavaccin för barn.

Det är i sig inga stora skillnader mellan barn och vuxna ur ett immunologiskt perspektiv. Reaktionerna är de samma: ett vaccin kan orsaka febersymtom och lokal smärta hos både vuxna och barn.

Det viktiga är att reda ut vilken dos som är lämplig för barn i olika åldrar. Det gör man genom att noga följa med hurdana lokala och immunologiska reaktioner vaccinet ger. Men eftersom forskningen framskrider en åldersgrupp i taget tar det tid.

"Ju fler vaccinerade, desto bättre skydd för alla"

Mika Rämet är också medveten om diskussionerna om att man genom att vaccinera barn vill ge vuxna flockimmunitet.

- Det får absolut inte vara det drivande motivet till att vaccinera barn, säger Rämet.

Ju fler som är vaccinerade, desto bättre blir skyddet mot corona för alla.

- Det bästa sättet att skydda sig mot covid-19 är att ta vaccinet då det erbjuds. Covid-19 är inte på väg någonstans ännu på länge, och därför lönar det sig att vaccinera sig, säger Rämet.

Artikeln är en bearbetning av Yle Uutisets artikel Teinit saattavat saada koronarokotteen jo ennen koulun alkua syksyllä – Professori: "Lapset ansaitsevat lapsilla testattuja rokotteita ja lääkkeitä", skriven av Sampo Vaarakallio. Texten översattes av Veronica Bogomoloff.