Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Robbes lilla trädgård har vuxit sig stor: "Jag saknar att få röra på mig bland plantorna"

Från 2021
Robbes lilla trädgård har vuxit sig stor - "Jag saknar att få röra på mig bland plantorna" - Spela upp på Arenan

Ute må det vara minusgrader då Närbild besöker Robbes lilla trädgård i Lappträsk, men inne i växthusen är förhållandena närmast tropiska. Värme och fukt är vad som behövs då man vill få sallader och örter att må bra.

Robert Jordas har i nästan 20 års tid odlat grödor av olika slag och har idag ett område på 1,5 hektar där han driver upp örter och sallader. Intresset väcktes ändå långt tidigare.

- Början till växthusodlingen och intresset började för min del redan när jag som liten pilt höll på med 4H-gurkor och sålde jordgubbar och ärter på torget. Efter det har det bara gått på, berättar han.

Idag sysslar Jordas med något som heter vertikal odling, där utrymmet i växthuset utnyttjas maximalt. Idén till odlingen föddes redan tidigt.

- Allra först odlade vi ärtskott som är en specialgröda. Det var orsaken till att vi ganska snabbt kom att tänka på vertikalodling. Vi odlade i flera våningar redan från början, inomhus i mörker, så vi måste använda oss av lampor. Senare märkte vi att endast ärtskott inte bär sig ekonomiskt så vi började med örter och sallader, berättar Robert Jordas.

 Vertikal odling i växthus
Bildtext Vertikalodling i Lappträsk.
Bild: Mathias Gustafsson / YLE

Mindre plast, mer ekologi

Där salladerna och örterna tidigare planterades i plastkrukor har Jordas nu övergått till en mer ekologisk metod.

- Det finns ett tunt papper runt torven och inne i torven finns sen ett frö som blir sallad. Pappret kommer sen nästan att upplösas in i själva torven vilket är bättre för miljön än plasten vi tidigare använde, berättar han.

Örtodling i växthus
Bildtext Inga plastkrukor längre, plantorna växer i papper.
Bild: Mathias Gustafsson / YLE

För Jordas själv är det idag mera administrativa uppgifter som måste skötas. Men han saknar att få peta i jorden.

- Nog är man ju uppvuxen med händerna i myllan och med skit under naglarna. Lite distanserad är jag från det praktiska arbetet. Jag saknar att få röra på mig mera här bland plantorna och inte sitta så mycket på Teamsmöten, skrattar han.

Salladsodling i växthus
Bildtext Finländarna tycker om sallad.
Bild: Mathias Gustafsson / YLE

Ibland är vi odlare till och med lite rädda för matartiklar som kommer i de stora tidningarna

Det finns många aktörer inom sallads- och örtodlingen i Finland, vilket gör konkurrensen hård i branschen.

- Jag skulle nästan säga att de finländska odlarna är bäst i världen när det gäller just sådan här verksamhet. Varje år tar någon gård hem fina priser från olika tävlingar ute i världen. I Österbotten gör man världens bästa gurkor, till exempel, säger Robert Jordas.

Sallad packas på Robbes Lilla Trädgård
Bildtext Tiotusentals sallader ska ut varje dag.
Bild: Mathias Gustafsson / YLE

För att hela tiden vara à jour med vad marknaden vill ha och vad kunderna anser sig behöva, gäller det för odlarna att noga följa med rådande trender.

- Ibland är vi odlare till och med lite rädda för matartiklar som kommer i de stora tidningarna eller i populära matprogram. Om en viss ört finns med, så exploderar efterfrågan och allt är slut i hyllorna. Vi brukar skämta om det här och hoppas inte “fel” sorts ört rekommenderas som vi inte har på lager eller i odling för tillfället, skrattar Robert Jordas.

"De som tror de är fullärda, vet inte hur lite de egentligen vet" - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln