Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronaläget i Jakobstad verkar inte eskalera – nu är det främst inresor från utlandet som oroar smittskyddsläkare

Från 2021
Kvinnlig läkare utanför hälsocentral
Bildtext Smittskyddsläkare Johanna Gripenberg är mest oroad över inresor från utlandet.
Bild: Yle/Mårten Wallendal

I slutet på förra veckan uppdagades tio coronafall i Jakobstadsområdet. Trots exponeringar på två daghem verkar coronaläget ändå inte eskalera. "Men situationen kan snabbt förändras", säger smittskyddsläkare Johanna Gripenberg.

I slutet av förra veckan uppdagades tio nya coronafall i Jakobstadsområdet. Bland annat hade man coronaexponeringar på Alma daghem i Jakobstad och på Skogsstjärnans daghem i Nykarleby.

Smittskyddsläkare Johanna Gripenberg säger att smittkedjorna är kända i åtta av de tio fallen. Ett fall härstammar från utlandet och ett är av okänt ursprung.

– Jag tror att vi lyckats ringa in de här fallen väl. Men det finns ännu risk att det kommer fall som har anknytning till fallen förra veckan, säger Gripenberg.

Exponeringar kan ännu ge fler coronafall

För närvarande sitter mellan 70 och 80 personer i karantän och det är främst de här personerna som ännu kan visa sig vara smittade.

Förra tisdagen rörde sig en coronasmittad person på stadsbiblioteket i Jakobstad och i torsdags inträffade en exponering på Mediapoteket i Prisma.

– Om någon smittats vid dessa tillfällen är ännu oklart, säger Gripenberg.

Läget är förhållandevis hoppingivande säger Gripenberg, men samtidigt kan situationen snabbt förändras mycket snabbt.

Inte minst inresor från utlandet kan vända situationen i regionen. Och det är inresande som just nu oroar Gripenberg mest.

Inresor oroar smittskyddsläkare

Förra veckan fick hälsovårdsverket 27 begäran om 72-timmars tester från gränsbevakningen. Det innebär alltså att 27 personer från utlandet reste in till social- och hälsovårdsverkets område och därför behövde coronatesta sig.

– Ett 72-timmars test garanterar inte heller att personen inte bär på smitta, även om hen testar negativt, säger Johanna Gripenberg.

I ett tidigare fall visade testet negativt, trots att personen några dagar senare ändå visade sig vara smittad med coronavirus.

Hobbyaktiviteter för vuxna är fortfarande inställda inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Johanna Gripenberg säger att flera personer tagit kontakt för att fråga om vuxna nu kan få återuppta sina hobbyer utomhus.

– Så småningom går det att exempelvis spela fotboll utomhus och utöva andra aktiviteter i grupp. Därför skulle vi önska en uppdatering från coronasamordningsgruppen, säger Gripenberg.

Diskussion om artikeln