Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Johnson & Johnsons vaccin på paus i USA och exporten till Europa stoppas – eventuella samband med blodproppar ska undersökas

Från 2021
Uppdaterad 13.04.2021 19:40.
En vaccindos ges.
Bildtext Johnson & Johnsons vaccin är det fjärde att godkännas i EU, efter Pfizer-Biontech, Moderna och Astra Zeneca.
Bild: Nic Bothma / EPA

USA:s nationella folkhälsomyndighet och livsmedels- och läkemedelsmyndighet rekommenderar att man pausar vaccineringarna med Johnson & Johnsons coronavaccin för att undersöka rapporter om potentiellt farliga blodproppar.

Johnson & Johnson avbryter också vaccinleveranserna till Europa tills vidare. Bolaget uppger att man utreder blodproppsfallen tillsammans med Europeiska hälsomyndigheter.

Påverkar vaccineringstakten i Finland

Finlands vaccineringstakt påverkas negativt av att vaccinleveranserna stoppas, uppger överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd till nyhetsbyrån STT.

Johnson & Johnsons coronavaccin har ännu inte använts i Europa, men vaccinet skulle enligt planen finnas i Finland sista veckan i april.

– Vaccineringstakten blir långsammare. Det fanns en plan om att vaccinet är en viktig del av vårt vaccinprogram, säger Nohynek till STT.

Överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd.
Bildtext Överläkaren Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd säger att nyheten om att vaccinleveranserna till Europa stoppas är beklämmande.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Finland har beställt sammanlagt 2,4 miljoner doser av vaccinet. Enligt den ursprungliga tidtabellen skulle alla doser ändå inte ha levererats inom årets andra kvartal.

– I maj–juni var planen att det skulle finnas ordentligt av dem. Det här är en beklämmande nyhet för oss, men då det handlar om en oro om säkerheten förstår man att det blev så här, säger Nohynek.

Godkändes för en månad sedan i EU

Vaccinet godkändes i EU för en månad sedan.

Totalt har det i USA rapporterats om sex fall av blodpropp i samband med att man tagit coronavaccinet tillverkat av läkemedelsjätten Johnson & Johnsons.

I samtliga fall är det kvinnor mellan 18 och 48 år som drabbats, rapporterar New York Times.

Totalt har över 6,8 miljoner doser av Johnson & Johnsons vaccin delats ut i USA.

Amerikanska statliga distributionskanaler, inklusive massvaccinationsplatser, kommer att pausa användningen av vaccinet, och andra leverantörer förväntas följa.

Grönt ljus i EU för en månad sedan

EU-kommissionen godkände vaccinet 11.3 efter att det europeiska läkemedelsverket EMA gett vaccinet försäljningstillstånd i unionen.

Johnson & Johnsons vaccin är det fjärde att godkännas i EU, efter Pfizer-Biontech, Moderna och Astra Zeneca.

EU har avtalat om sammanlagt 200 miljoner doser av Johnson & Johnsons vaccin, med möjlighet till att köpa ytterligare 200 miljoner doser. Finlands andel skulle vara totalt 2,4 miljoner doser.

Källa: New York Times, AP, AFP, STT

Artikeln uppdaterades med vaccinstopp till Europa kl 18.40. Artikeln uppdaterades ytterligare klockan 19.40 med Hanna Nohyneks kommentarer