Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoön en av vinnarna då fler väljer att flytta ut på landsbygden: "Jag valde att säga upp mig från mitt arbete och flytta till ön"

Från 2021
Stella Törnroth jobbar vid en dator
Bildtext För Stella Törnroth har det fungerat bra att jobba på distans i Kimitoön. Fler har gjort samma som hon och flyttat till ön.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Coronapandemin har fått många att tänka om och flytta ut på landsbyggden.

Kimitoön hoppas på nya invånare

6:32

Kimitoöns kommun hör till de kommuner som lyckats locka inflyttare och satsar nu på att få fler från huvudstadsregionen till kommunen.

- Det här med trender är intressant eftersom det är svårt att säga om den här förändringen blir bestående eller handlar det endast om en kort tids intresse, säger Stella Törnroth, som själv flyttade till Kimitoön 2017 och nu jobbar deltid för kommunens inflyttningsteam.

Stella Törnroth med partnern Jonas Bergström i ett växthus omgivna av grönt och blommor.
Bildtext Stella Törnroth har gärna många bollar i luften och många projekt på gång.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Törnroth tror att coronan har förändrat vårt sätt att distansjobba och det kan vara till fördel för kommuner som Kimitoön.

- Vi har redan nu många som valt att distansjobba på sina fritidshus, säger Törnroth. Kommunikationerna är goda och fler har visat intresse att göra samma sak och rentav flytta hit.

Kimitoön välkomnar alla inflyttare

Inflyttningsteamet har lagt upp strategier för vilka sorters inflyttare man hoppas se i kommunen.

- Vi riktar in oss på distansarbetande personer som antingen har ett eget företag eller ett jobb som möjliggör distansjobb, säger kommundirektör Erika Strandberg. Vi öppnar en ny webbsajt med info för den kategorin människor den här veckan och publicerar reklam i HBL.

Erika Strandberg i grå tröja lutandes mot ett bord.
Bildtext Erika Strandberg hoppas att så många som möjligt vill flytta till Kimitoön.
Bild: Hanna Holmberg

Men Strandberg betonar att alla inflyttare är välkomna och kommunen ser gärna att också barnfamiljer hittar till ön.

- Vi kan erbjuda ett naturnära lugn med goda förbindelser till både Nyland och Åbo, säger Strandberg. Kimitoön är en trygg plats att växa upp på.

Krävs mod och vilja

Törnroth flyttade själv till Kimitoön 2017 och har trivts som fisken i vattnet.

- Jag är något av en projektmänniska och har alltid många järn i elden så det passar att ha flera olika uppdrag att jobba med, säger Törnroth. Då jag beslöt att flytta hit lämnade jag jobb och mitt gamla liv och kom hit utan nästan något alls.

Det krävdes lite mod men också vilja att flytta hit men Törnroth har inte ångrat det en endaste sekund.

- Lugnet och friden som man kan uppleva här är speciell, säger Törnroth. Ena sekunden är du på jobbet och i nästa kan du stiga ut och njuta av naturen och tystnaden på bakgården.

Småhus i kommunen intresserar

Det märks att också andra fått upp ögonen för kommunen. Tidigare fanns det många småhus till salu men nu rör det på sig på fastighetsmarknaden.

- Det är många som söker antingen småhus eller radhus, säger Törnroth. Det är inte någon skillnad om det handlar om renoveringsobjekt eller nyare bostäder så intresserar det köpare, berättar fastighetsförmedlarna på ön.

Diskussion om artikeln