Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Exporten av ekologiska produkter har ökat starkt: "Prisnivån på ekologiska produkter är bättre ute i Europa och dessutom är den inhemska marknaden liten"

Från 2021
Närbild på havre.
Bildtext Det ekologiska havren är ett trumfkort för exporten av ekologiska produkter.
Bild: Rinna Härkönen / Yle

Exporten av ekologiska produkter har ökat rejält och om några år kan varornas värde vara över 100 miljoner euro. Det visar en rapport från intresseorganisationen Pro Luomu.

För de inhemska jordbrukarna och odlarna kan en ökad export betyda ett bättre pris på de egna produkterna.

Ung man står på en åker.
Bildtext Jordbrukaren Christer Jägerskiöld ser gärna utökad export av ekologiska produkter.
Bild: Yle/Monica Forssell

- Industrin har lyckats satsa på vissa kvarnar och deras produkter och det här har lett till en ökad export av förädlade produkter vilket är en god nyhet för alla i branschen, säger lantbrukaren Christer Jägerskiöld, som odlar ekologiskt på Sjölax gård i Kimito. Det är bra om vi kan exportera ännu fler produkter i framtiden.

Livsmedel och havreprodukter är i ropet

En stor del av produkterna som går på export är halvfabrikat. Det handlar om mjöl- och brödprodukter samt förädlade mjölkprodukter och finländska bär och grönsaker.

De största kunderna finns i Tyskland, Sverige och de andra nordiska länderna. Men en del produkter skickas också till USA, Kina och Japan samt andra länder i Asien.

soija- ja kaurajuomahyllyn valikoimaa kaupassa
Bildtext Användningen av havreprodukter har formligen skjutit i höjden.
Bild: Pyry Sarkiola / Yle

- Den inhemska marknaden är ganska liten och priset på ekologiskt spannmål har börjat sjunka så det är en bra utveckling att ta sikte på ökad export, säger jordbrukaren Kasper Lindroos vid Mellangård i Vestlax på Kimitoön. Den inhemska efterfrågan är helt enkelt för liten och priset på ekologiska produkter har varit litet högre i Europa än här hemma.

Exporten av förädlade produkter viktig

Enligt Jägerskiöld skulle det kräva att exempelvis skolköken i större utsträckning skulle gå över till ekologiska produkter och varor för att den inhemska marknaden ska växa.

- De senaste åren har allt fler odlare gått över till ekologisk odling och det här är bra, men det påverkar priset som vi får för exempelvis havren, säger Jägerskiöld. Hittills har priset varit helt ok men nu förväntas det sjunka i framtiden och då kunde exporten öka efterfrågan och ge mer i handen.

Kasper Lindroos klappar en svart dexter-ko på huvudet ute i lös kalldrift.
Bildtext För Kasper Lindroos är det viktigt att exporten ut i Europa växer. Det betyder på lång sikt ett bättre pris för lantbrukarna.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Det lönar sig inte att exportera spannmål direkt utan det är viktigt enligt Jägerskiöld att fortsätta förädla de produkter som exporteras.

- Nationalekonomin drar ingen nytta om vi börjar frakta spannmål med fartyg ner till Europa, säger Jägerskiöld. Därför är det viktigt att fortsätta satsa på förädlingen av produkterna som vi också gjort hittills.

Inhemska havren håller bra kvalitet

Det finländska ekologiskt odlade havren är ett trumfkort för den finländska exporten slår rapporten fast.

- Efterfrågan på våra havreprodukter är stor och det är bra att vi som jordbrukare lyckas hålla en god kvalitet på de grödor som vi odlar, säger Jägerskiöld. För att odla ekologiskt krävs mer arbete med jorden och därför är det viktigt att hålla prisnivån uppe så att man kan täcka de kostnader som uppstår.