“Vi är verkligen förberedda på nästan vad som helst” – Borgå folkakademi tacklar framtiden med en kreativ mix av dans, musik och teater
Akan smider många planer för att vara redo i höst då den utvidgade läroplikten träder i kraft. Musiklinjen och folkhögskoleåret har anpassats för reformen.
Musiken för osökt tankarna till eftermiddagsdiscot på en Sverigebåt. Bas, trummor ger rytmen, synt och gitarr fyller på och sångtexten är bekant: Tahdon olla sulle hyvin hellä…
Det är bandövning på gång för Akans musiklinje. Läraren Peik Holländer är mån om att betona att de också spelar mycket annat än dansmusik på timmarna.
– Men det var en av de studerande som ville spela den just den här och jag säger inte nej till idéer. Vi har en bejakande stämning här.
Borgå folkakademi har anor till 1889 och är den äldsta bevarade folkhögskolan i Finland.
Skapande ämnen har länge hört till undervisningen, men nu verkar en förskjutning mot det kreativa vara på gång. Redan nu har skolan lika många sökande till musiklinjen som i fjol.
– Det här är en del av vår satsning på det kreativa, i höst startade vi en danslinje och i höst kommer vi också att ha skådespeleri, säger rektor Catharina von Schoultz. Jag hoppas vi får en fin kreativ mix med de tre linjerna.
Hon tror att det nu finns ett behov av kreativa studier.
– Inom de kreativa branscherna finns det ett behov av förberedande utbildning innan man går vidare till examensgivande utbildning, säger hon.
– Året hos oss med musik, teater eller dans har alla studerande som vill söka sig vidare i branschen en stor nytta av, säger Peik Holländer.
Till skolans teaterlinje i Helsingfors sökte 60 elever.
Nu har skolan omkring 50 studerande i Borgå, 15 i Kuggom i Lovisa och 11 på teaterlinjen. Till nästa läsår verkar intresset stort för att studera på den så kallade tionde årsklassen.
– Vi har redan fått in 18 sökande. Jag tror att en bidragande orsak är pandemin som leder till att en del elever tycker att de behöver ett år extra, säger Catharina von Schoultz.
Folkhögskoleåret en del av den utvidgade läroplikten
Nu utvecklar Akan också det som kallas för folkhögskoleåret. En linje och utbildning som är en del av den utvidgade läroplikten.
– Det är inte fråga om en examensgivande utbildning, men nog ett år som ger studiepoäng för fortsatta studier.
Med hjälp av fondpengar kommer skolan fortsättningsvis att kunna erbjuda alla intresserade integration för invandrare på svenska till mycket låg studieavgift.
Spännande, är ordet som Catharina von Schoultz ofta tar till för att beskriva Akans sits just nu.
– Spännande är det för det är mycket på gång med massor med trådar. Jag undrar ibland om jag håller i dem alla, men det är så det ska vara. Vi ser nog framåt med tillförsikt.
Nu har närundervisning igen blivit möjlig efter distansundervisning.
– Kanske det här året, som har varit så tufft på många sätt också har givit en sorts styrka, att det brukar ordna sig. Och det tror jag på. Vi är verkligen förberedda på nästan vad som helst, säger Catharina von Schoultz.