Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Är det sex eller tio personer som får samlas? Och hur är det med barnens fritid? Vi reder ut vilka rekommendationer som gäller i Österbotten

Från 2021
En kvinna med långt ljust hår och rutig kappa står i ett höstigt landskap och har ett munskydd i ansiktet.
Bildtext Marina Kinnunen säger att coronasamordningsgruppen om en vecka ska ta ställning till om man kan lätta rekommdendationerna eller inte. Tills dess gäller tio personer som får samlas, använd munskydd och håll två meters avstånd. Arkivbild.
Bild: Anna Wikman / Yle

De rekommendationer och restriktioner som gäller i Österbotten för att undvika att smittas och att sprida coronaviruset förlängs och gäller åtminstone till den 30 april. Det beslöt Österbottens coronasamordningsgrupp på sitt möte under tisdagen.

Men vad är det som riktigt gäller? Var det två meter eller en och en halv? Och sex eller tio personer?

I och med att restriktionerna och rekommendationerna förändrats många gånger under det senaste året kan det vara lite förvirrande vad som är i kraft just nu.

Yle Österbotten bad Vasa sjukvårdsdistrikts direktör samt coronasamordningsgruppens ordförande Marina Kinnunen att bena ut vilka rekommendationer som gäller just nu.

Först och främst rekommenderas det att man ska använda munskydd i offentliga utrymmen.

- Är du till exempel i butiken eller inne i något allmänt ställe ska du alltid ha munskydd. Är du ute och går eller något sådant, behöver du inte ha. Inte heller om du är hemma med din egen familj. Men annars ska du alltid ha i allmänna utrymmen, säger Kinnunen.

Tycker du att österbottningarna är bra på att använda munskydd?

- Ja, jag tycker att vi är super på det här. Där tycker jag att vi har lyckats, det är bara enstaka människor som man ser i butiken som inte använder men största delen använder och det är jättebra.

Användningen av munskydd rekommenderas för alla personer äldre än 12 år.

Examensfest för fler än tio personer kan bli möjligt om vi når basnivån

Antalet personer som får samlas är max tio personer, det gäller både privat och offentligt. Det gäller träffar både inomhus och utomhus. Dessutom önskas det att alla undviker onödiga träffar och närkontakter.

Samtidigt går vi emot examenstider och många har sett framemot att få ha fester, hur ska man tänka?

- Det är högst tio personer som gäller ännu. Det som vi alla hoppas, också vi i coronasamordningsgruppen, är att vi skulle komma till basnivån. Vi har inte varit där sedan i september. Vi hoppas att vi når det och sen kan man tänka lite annorlunda, säger Kinnunen.

Rekommendationen för avstånd till personer utanför den egna familjekretensen är två meter.

Coronasamordningsgruppen fortsätter att rekommendera distansarbete så långt som det bara går.

Har du rest utomlands gäller frivillig karantän i 14 dagar.

Barn och unga får hålla på med sina hobbyer

Vad fritidsintressen beträffar gäller det att ha koll på åldersbegränsningar.

Barn och unga tillåts ha kvar sina hobbyer i någon mån, medan all fritidsverksamhet för vuxna äldre än 20 år som äger rum inomhus och i grupp borde vara på paus. Den rekommendationen gäller också för privata aktörer som ordnar fritidsverksamhet.

- Vi diskuterade det inom coronasamordningsgruppen i dag för jag har fått många mail om det. Men det kanske alla förstår när man tittar på våra siffror och det har gått uppåt i två veckor, att vi kan inte tänka att nu börjar vi lätta upp.

Ny utvärdering om en vecka

Rekommendationerna är i kraft åtminstone till och med den 30 april, men situationen utvärderas varje vecka.

Om det sker en tydlig och stadig förbättring i smittspridningsläget kan coronasamordningsgruppen lätta på de rekommendationer som gäller.

Nästa tisdag möts coronasamordningsgruppen igen och då ska man ta ställning till om man kan lätta på rekommendationerna.

- Då är till exempel frågan om man kan börja öppna upp rekommendationen om tio personer som får samlas. Vi har gjort som man har rekommenderat från regeringens sida att vi har prioriterat unga och barn och låtit dem ha sina hobbyer. Men tyvärr måste vi vuxna ännu vänta.

Fortsätt orka

På tisdagsförmiddagen meddelade Vasa sjukvårdsdistrikt att två nya fall av coronaviruset konstaterats under det senaste dygnet.

Det betyder att incidenstalet, det vill säga antalet smittade per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, sjönk lite. Det ligger nu på 37, men för bara två veckor sedan låg det tillfälligt under 20.

- Just nu ser det igen helt bra ut. För två veckor sedan trodde vi att om vi bara väntar en vecka till kan vi komma ner, men tyvärr fick vi två lite sämre veckor häremellan. Det ser bättre ut nu igen, men det är inte lätt att få ner det.

Kinnunen säger att de lägger stor förhoppning till både vaccinationer och vår och sommar.

- Och förstås är situationen i hela Finland mycket bättre nu. Vi får hoppas men än så länge borde vi ännu orka.

Diskussion om artikeln