Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Historiskt mästerskap väntar – Finland klart för EM i futsal: ”Vi har bevisat vilken nivå vi håller”

Från 2021
Uppdaterad 13.04.2021 20:47.
Finlands spelare jublar med en banderoll.
Bildtext Finland kommer att spela i EM nästa år.
Bild: Lehtikuva

Finlands futsalherrar får boka flygbiljetter och hotell. Laget kommer att spela i EM nästa år. Det var spännande in i det sista mot Belgien men laget lyckades till slut vinna.

I slutet av förra året var Finland väldigt nära att kvalificera sig för VM i futsal men föll på målsnöret mot Serbien. I kvalet till EM 2022 har laget gjort starka insatser och stod nu inför ett nytt direkt avgörande.

Förutsättningarna var enkla inför den sista kvalmatchen mot Belgien. Det vinnande laget skulle sluta tvåa i kvalgruppen och knipa en EM-plats.

Och det var Finland som drog det längre strået. Laget säkrade en historisk EM-plats då man vann med 3–2.

– Jag vet inte om det här verkligen är sant. Det var ingen lätt match och jag saknar ord. Det här ger en otrolig boost för futsal i Finland.

– Vi har växt som lag hela tiden och nu fick vi betalt för allt hårt jobb vi har lagt ner. Erfarenhet är viktigt i dessa matcher, säger Finlands förbundskapten Mico Martic till Yle.

Matchen var jämn med chanser åt båda hållen i första halvlek, men det första målet kom först tre minuter in i andra akten. Finland gick upp i ledning då Juhana Jyrkiäinen snyggt chippade in 1–0.

Finlands spelare jublar.
Bild: Lehtikuva

Spännande slut på matchen

Finland gjorde en stark försvarsinsats i andra halvlek, men då drygt fem minuter återstod kom Belgiens kvittering genom Ibrahim Adnane.

Det här skulle ändå bli Finlands stora kväll, även om det var spännande ända till slutsignalen.

Iiro Vanha gjorde 2–1 efter ett mönsteranfall direkt efter Belgiens kvittering och Panu Autio satte 3–1 då motståndarna spelade utan målvakt.

Belgien fick in ytterligare en boll då drygt två och en halv minut återstod men kvitteringsjakten kom sedan av sig då veteranen Leo drog på sig ett rött kort. Finland höll sin ledning och säkrade EM-platsen.

– Det var spännande under de sista minuterna. Det är inte så vanligt att ett lag jagar en kvittering med en spelare utvisad.

– Nu har vi bevisat vilken nivå vi håller. Det har varit jämna matcher och vi kan vara stolta över oss själva, säger Jyrkiäinen.

EM avgörs i Holland i januari och februari 2022. Matchstäder är Amsterdam och Groningen.

Resultat:

Finland – Belgien 3–2
23:12 1–0 Juhana Jyrkiäinen
35:28 1–1 Ibrahim Adnane
35:43 2–1 Iiro Vanha
36:47 3–1 Panu Autio
37:26 3–2 Diniz Pinheiro