Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

STT: Matrestauranger kan få hålla öppet längre än barer och nattklubbar då nya restriktioner träder i kraft

Från 2021
Uppdaterad 14.04.2021 12:27.
Ravintolan asiakaspaikat poissa käytöstä poikkeustilanteen vuoksi.
Bildtext Restaurangerna i de värst coronadrabbade områdena har varit stängda för kunder sedan i slutet av mars.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Restaurangerna som nu är stängda för kunder på grund av coronaläget får öppna nästa vecka även i de mest coronautsatta områdena, men med skärpta restriktioner bland annat gällande öppettider. Enligt uppgifter till STT och Helsingin Sanomat ser det ut som att matrestauranger får ha längre öppettider än barer, pubar och nattklubbar.

Det är nya restaurangrestriktioner som väntar, om regeringen väljer att ta i bruk en tillfällig lag om hur restaurangerna får vara öppna från och med söndag.

Enligt förslaget måste restaurangerna sluta sälja alkohol efter klockan 17 och stänga klockan 18. Planen har väckt oro för middagsrestaurangerna och ifall restriktionerna kommer att göra det omöjligt för dem att starta upp verksamheten samtidigt med de övriga restaurangerna.

Enligt nyhetsbyrån STT kan en ny plan ändå lätta på trycket. Riksdagens social- och hälsovårdsutskott behandlade de frågor som väckts kring middagsrestaurangerna i sitt möte förra veckan och förutsatte då att olika restaurangtyper ska kategoriseras separat i regeringens plan.

Det här kunde eventuellt betyda att matrestaurangerna i de mest utsatta coronaområdena skulle få ha öppet snäppet längre än barerna. Vilka klockslag som skulle gälla är ännu oklart.

Restaurangerna redan öppna i sex landskap

Redan nu får restaurangerna vara öppna för kunder i sex landskap, alltså på Åland, i Södra Österbotten, Mellersta Österbotten, Norra Österbotten, Kajanaland och Lappland.

På alla orter finns begränsningar gällande kundmängden samt alkoholförsäljningen och öppettiderna. Nu får utskänkningen fortsätta fram till klockan 22 och stängdags är det en timme senare.

I regeringens nya, striktare åtgärder skulle även de nuvarande begränsningarna gällande kundplatser minska från 75 procent i matrestaurangerna till maximalt hälften och i barerna från hälften till en tredjedel.

Källa: STT

Diskussion om artikeln