Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Roslanders räddningar och Granlunds lyror avgjorde – Dicken starkare i ny thriller: ”Hjärtat hann slå några extra gånger”

Från 2021
Uppdaterad 13.04.2021 22:21.
Glada Dickenspelare.
Bildtext Dicken fick fira på allvar efter den femte semifinalen.
Bild: Yle/Patric Westerlund

Den femte och avgörande semifinalen mellan BK-46 och Dicken förväntades bli en nagelbitare. Efter att Dicken dominerat första halvlek kom BK-46 tillbaka och matchen avgjordes igen under de sista minuterna.

Inför semifinalserien lyftes Dickens bredd och målvaktsspel fram som lagets trumfkort. Vad avgjorde då den femte semifinalen? Dickens bredare material och Patrik Roslanders fantomspel mellan stolparna.

I motsats till den fjärde semifinalen så hade BK-46 ledningen vid några tillfällen. Hemmalaget inledde starkare och såg taggade ut. Linus Lindberg förde upp BK-46 i en 4-3–ledningen efter sju minuters spel, men sen var det slut på det roliga för polkagrisarna.

Roslander vaknade efter trevande start

Patrik Roslander var en av de stora matchhjältarna i den förra semifinalen som spelades i Karis. Då kom han in efter paus och hjälpte Dicken att vinna efter förlängning och reducera matchserien till 1–2.

I kväll valde Dickentränaren Björn Monnberg att lita på Roslander från start vilket visade sig vara ett genialt drag. Roslander gjorde sin första parad först efter åtta minuters spel, men sen stod han i vägen för det mesta.

– Vi gör vår bästa halvlek för säsongen och sen kanske vår sämsta insats i 25 minuter i början av den andra, sammanfattar Roslander som räddade 10 skott före paus och 16 totalt.

Patrik Roslander.
Bildtext Patrik Roslander gjorde många viktiga räddningar för Dicken.
Bild: Patric Westerlund / Yle

BK-46 nära mirakelvändning

Dicken ledde i paus med 17–10 och hade alla ingredienser som krävdes för en tredje seger. Då Felix Nilsson satte 18–10 i början av andra halvlek trodde de flesta att matchen var över.

Fel fick de.

Hemmalaget knappade in på Dickens ledning och efter 50 minuters spel kunde Jac Karlsson utjämna till 23–23.

Dicken såg mer än skakiga ut.

– Vi var nog mycket nervösa. Jag skulle vilja säga att vi var lugna, men det var vi inte. Det kom nog en massa tankar i huvudet som inte ska komma i ett sådant läge, säger segerarkitekten Patrik Roslander.

BK-46 missade ett par fina målchanser under matchens fem sista minuter och Max Granlund satte bollen två gånger i tomt mål då hemmalaget spelade nästan hela andra halvlek med 7 mot 6.

Vad tänkte du då Max tog avsluten från egen planhalva?

– Hjärtat hann slå några extra gånger. Om det är tomt mål ger jag alltid bollen åt Max. Han brukar sätta dem med hög procent. Max får lov att vara hjälten idag.

Lagkompisen är inne på samma linje.

– Vi brukar ha en överenskommelse med Patrik vid de här lägena och idag skakade inte handen, säger Granlund.

Granlunds fullträffar betydde 27–25 och Dicken kunde andas lite lättare. Lagkaptenen Joacim Broman fastställde slutsiffrorna till 28–26 från straffpunkten, en knapp halvminut före slutsignalen.

Max Granlund skjuter ett skott mot BK-46.
Bildtext Max Granlund gjorde sex mål i den femte semifinalen.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Rönnberg trodde på vändning

Hemmalagets tränare Andreas Rönnberg var givetvis en besviken man efter matchen.

– Jag är väldigt stolt med vad vi lyckas med i andra halvlek. Vid 25–25 missar vi ett friläge och de sätter i tomt. Spel med 7–6 kan bli kostsamt, säger Andreas Rönnberg och hänvisar till Granlunds matchavgörande fullträffar i tomt mål.

Hur var det med Jac Karlssons fysiska form i matchserien?

– Han var inte helt i skick i fjärde och femte matchen. Vi har inte kanske fått se den bästa Jac. Det är något med ljumsken eller magmusklerna.

Andreas Rönnberg på BK-46 träningar i januari 2021.
Bildtext Andreas Rönnberg.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Hur bittert är det att ni tappar semifinalserien?

– Jag var nog förstörd efter den tredje matchen. Vi får skylla oss själva. Vissa har blivit jävla nervösa och alla har inte presterat som jag önskat.

Orkar ni ladda om inför bronsmatchen?

– Inte har den så stor betydelse. Tror inte att Grani tycker det heller. Om du blir trea eller fyra spelar ingen större roll, avslutar den besvikna BK-tränaren.

”En av de skönaste segrarna under min karriär”

Minerna inom Helsingforslaget var desto gladare. Det är sällan undertecknad sett lika glada Dickenspelare som efter slutsignalen.

Har ni någonsin varit så här glada?

– Jag tror inte att du har sett ett gladare Dickengäng tidigare. Det här var nog en av de skönaste segrarna under min karriär, säger Max Granlund som stod för sex fullträffar.

Mot slutet av matchen tilläts en hel del rivande som domarna visslade för tidigare under drabbningen.

Vad säger du om domarlinjen på slutet?

– Tydligen får vissa hänga i handen bakifrån i luften. Vad kan man åt det, synd att det inte ledde till något. Onödigt att spekulera alltför mycket då vi vann.

Dicken möter Cocks i finalserien som börjar på lördag.

Besviken Nico Rönnberg.
Bildtext Nico Rönnberg och BK-46 får ladda om inför bronsmatcherna.
Bild: Yle/Patric Westerlund

FM-ligan i handboll, semifinal 5/5

BK-46–Dicken 26–28 (10–17)

BK-46: Nico Rönnberg 6, Sebastian Säkkinen 6, Linus Lindberg 4
Jac Karlsson 3, Kenneth Dahlberg 3, Robin Sjöman 2 Albert Lindholm 1, Oliver Nordlund 1

Dicken:Max Granlund 6, Ian Martin 6, Anton Rémy 5, Joacim Broman 3, Felix Nilsson 3, Oskar Monnbeg 2, Benny Broman 2, Tadas Stankevicius 1

Målvakter: Mikael Heinonen 20 / Patrik Roslander 16

Dicken vann semifinalserien med 3–2 i matcher

Diskussion om artikeln