Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Niinistö framförde sin oro om situationen vid Ukrainagränsen under en telefonkonferens med Putin

Från 2021
President Sauli Niinistö sitter vid ett skrivbord av trä.Han har kostym och slips på sig.
Bildtext President Sauli Niinistö hade ett telefonmöte med Rysslands president Vladimir Putin på tisdagen. Bilden är en arkivbild från januari 2021.
Bild: Handout/Riikka Hietajärvi, presidentens kansli

De accelererande spänningarna i Ukraina var ett hett ämne under president Sauli Niinistös och Rysslands president Vladimir Putins telefonsamtal under tisdagen. Niinistö framförde sin oro om hur läget skärpts i och med ryska truppförflyttningarna.

President Sauli Niinistö deltog i ett långt telefonsamtal med sin ryska kollega Vladimir Putin, meddelade presidentens kansli på tisdagen.

På agendan fanns det spända läget på Krimhalvön och vid gränsen mellan Ukraina och Ryssland. President Niinistö betonade behovet av dialog och konkreta åtgärder för att minska spänningarna mellan länderna.

Putin tog också upp sin diskussion med Biden

Ryssland har under den senaste tiden centraliserat sina trupper vid gränsen till Ukraina, vilket har ökat rädslan för att kriget i Ukraina kommer att trappas upp.

Putin tog också upp sin tidigare diskussion med USA:s president Joe Biden under samtalet. Han talade om det planerade mötet mellan presidenterna. Biden har föreslagit ett möte med Putin i ett tredje land under de kommande månaderna.

År 2018 träffades Putin med USA:s dåvarande president Donald Trump i Helsingfors, men platsen för det eventuella kommande mötet är ännu öppet, enligt presidentens kansli.

Niinistö presenterade idé om ett toppmöte

President Niinistö presenterade under telefonkonferensen sitt initiativ om att åberopa minnet av Europeiska samarbets- och säkerhetskonferensen ESSK i Helsingfors år 1975 genom att föreslå att ett nytt toppmöte om säkerhet och miljö skulle ordnas i Helsingfors år 2025.

Diskussionen fördes i positiv anda och enligt den ryska nyhetsbyrån TASS framförde president Putin sitt stöd för Niinistös initiativ.

Även oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs fängelseförhållanden samt de finska och ryska relationerna diskuterades under samtalet mellan Niinistö och Putin.

Artikeln är en omarbetad översättning av Yle Uutisets artikel "Niinistö esitti Putinille puhelimessa vakavan huolensa tilanteesta Ukrainan rajalla – Putin väläytti vihreää valoa Niinistön huippukokousaloitteelle", skriven av Elsa Osipova. Översättningen gjordes av Stefanie Lindroos.

Diskussion om artikeln