Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

WWF: EU är världens näststörsta skogsskövlare

Från 2021
Luftbild på avskogning i Indonesiens regnskog på grund av palmoljeplantage.
Bildtext Regnskog i Indonesien som avverkats för att bli palmoljeplantage.

EU kommer på andra platsen på Världsnaturfonden WWF:s lista över världens största skövlare av skogar. 16 procent av skogsavverkningen i tropiska länder sker på grund av EU:s import från dessa länder – det är bara Kina som orsakar ännu värre förödelse.

WWF utpekar i sin nya rapport EU för att genom sin handelspolitik påskynda de tropiska skogarnas försvinnande. År 2017 orsakade EU:s import av olika produkter 16 procent av all skogsavverkning i tropikerna, konstaterar publikationen.

EU ligger på andra plats i vad WWF kallar "Skogsskövlarnas världsrankning". Bara Kina är värre – landet beräknas orsaka 24 procent av avskogningen. Indien står för nio procent, och USA för sju procent.

WWF grundar sin rapport på satellitbilder och undersökning av globala handelsströmmar.

Främst huggs skogen ner för produktion av soja, som i synnerhet används i djurfoder, samt av palmolja och nötkött. Även trävaror, kakao och kaffe är produkter för vilkas skull skogarna måste ge vika.

Brasilien, Indonesien och Paraguay är just nu de länder, där mest skog avverkas på grund av EU:s importpreferenser, uppger WWF.

Bättring har skett, men mer kan göras

Genom skogsskövlingen i tropikerna påverkas även jordens klimat. Importen till EU ledde indirekt till utsläpp av 116 miljoner ton koldioxid år 2017, har WWF räknat ut. Det motsvarar mer än en fjärdedel av utsläppen från EU:s lantbruk under samma år.

Av de enskilda EU-länderna är det Nederländerna, Belgien och Danmark som genom sin import vållar de största skogsavverkningarna, fastslår WWF vidare.

Mellan 2005 och 2017 - den period som undersökningen gäller – försvann ungefär fem miljoner hektar tropisk skog per år för att ge plats åt jordbruk. Det är en yta större än Danmark.

Men rapporten utvisar ändå att EU:s skuld inte är lika stor som för något decennium sedan. Ännu år 2005 stod EU genom sin handel för 31 procent av all global skogsavverkning, men siffran har minskat stadigt. Sedan 2013 toppar unionen inte längre "rankningen" av de svåraste skogsskövlarna.

Mycket återstår dock att göra. EU-kommissionen har för avsikt att under 2021 presentera ett lagförslag, som ska förbjuda import av varor som bidrar till avskogning.

WWF anser ändå att lagen inte ska handla om specifika produkter, utan fokusera på odlingarnas miljöpåverkan.

Diskussion om artikeln