Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pandemin ledde till att hinderlöparen Topi Raitanen håller höghöjdsläger i Pajulahti: "Med tanke på OS i Tokyo är helhetsläget bra"

Från 2021
Topi Raitanen.
Bildtext Topi Raitanen är nöjd med träningsvintern.
Bild: imago/Newspix/All Over Press

Hinderlöparen Topi Raitanen har genomfört en otypisk men lyckad träningsvinter i väntan på sommar-OS i Tokyo. Jämfört med tidigare år har Raitanen tillbringat en större del av vintern hemma i Finland och ersatt höghöjdsträning i bergen med alphyddan i Pajulahti.

Topi Raitanen är trots allt nöjd med sin träningssäsong. Med cirka 100 dagar kvar till OS-invigningen kan Raitanen konstatera att träningen gått bra, och att helheten ser fin ut.

– Helhetsläget är bra nu då vi nått långt under träningssäsongen, men fortfarande har vi viktiga veckor framför oss. Att vara på höghöjdsläger i Pajulahti är väldigt otypiskt och jag har varit mycket i Finland denna vinter, säger Raitanen på olympiakommitténs presskonferens.

– Jag har inte haft samma möjligheter att träna tillsammans med internationella träningsgrupper, men lyckligtvis kunde jag ändå genomföra ett träningsläger i Sydafrika i januari under den kallaste vintern.

Raitanens tränare Janne Ukonmaanaho, själv en gammal hinderlöpare, anser att det exceptionella året inte påverkat träningen särskilt mycket.

– De stora förändringarna i Topis träning gjordes för ett år sedan och nu följer vi i stor utsträckning samma system som förra året. Men vinterns backträningar har vi ersatt med inomhusträningar, säger Ukonmaanaho.

Siktar på finska rekordet

Också anpassningen till den kommande hettan i Tokyo, samt nedkylningen av kroppen, kommer att följas upp i laboratorieförhållanden.

Raitanen löpte alla tiders tredje snabbaste finländska notering förra året då han klockades för 8.16,57 i Monaco. Tidigare har Raitanen meddelat att han vill slå Jukka Keskisalos finländska rekord (8.10,67) och komma under 8.10.

I år siktar Raitanen på att inleda tävlingssäsongen så tidigt som i maj och han kommer att tävla flitigt, framför allt i juni. Efter det blir det ett riktigt höghöjdsläger och en tävling i Schweiz i början av juli.

– Optimalt skulle det ju vara att springa rekord direkt i första tävlingen, men man bygger snarare upp tävlingsformen längs tävlingssäsongen.

Den sista tävlingen före OS i Tokyo blir tävlingar i Joensuu den 14 juli. De sista veckorna före OS går i återhämtningens tecken. Drygt två veckor efter tävlingarna i Joensuu, den 30 juli, inleds de olympiska spelens friidrott med försöksheaten på 3 000 meter hinder.

Diskussion om artikeln