Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå vill flytta torghandeln från Gamla stan till åstranden - besviken försäljare: Vem vinner på att Rådhustorget står tomt?

Från 2021
Kvinna.
Bildtext Jenna Rönn representerar försäljarna som antagligen ska flytta från Rådhustorget till åstranden intill Glückauf.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

Torgförsäljarna som brukat hålla stånd vid Rådhuset i Gamla stan är besvikna. De hänvisas till ett litet område vid ån, eftersom staden prövar på nya former av evenemang i Gamla stan.

Borgå firar sitt 675-årsjubileum med att testa på annorlunda torgprogram i Gamla stan.

Föreningen Porvoon Museotori ska till exempel ordna skördefest där lokala bönder säljer sina produkter, och morsdagstema med blomförsäljning.

- Torget ska vara en plats för människor i alla åldrar. Barn ska få springa fritt, det ska finnas stolar för folk att sitta på. Inga stora bullriga bilar som lastar av saker, säger föreningens ordförande Tuija Elving.

Den här visionen har staden greppat tag i. Sommaren då Borgå fyller 675 år ska föreningen i fråga hålla i trådarna för torgprogrammet i hjärtat av Gamla stan.

Flygbild över Gamla rådhuset i Borgå
Bildtext Gamla Rådhustorget i Borgå ska fyllas av olika evenemang i sommar.
Bild: Viktor Karasev

Beslutsprocessen kring hur Rådhustorget ska användas har varit lika bucklig som torgets gamla kullerstenar.

I början av mars beslutade stadsutvecklingsnämnden i Borgå att nya aktörer skulle ta över Rådhustorget.

Föreningen Porvoon Museotori gavs utrymme att ordna temaevenemang på torget mitt i Gamla stan. Rådhustorgets torgverksamhet, som den sett ut de senaste åren, skulle flyttas någon annanstans.

Östra åstranden.
Bildtext Förslaget är att flytta torgförsäljarna från Rådhustorget hit till åstranden. Nationalstadsparksbilden ska ändå inte täckas av torgstånd, utan placeras på den rödaktiga ytan.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

Det här gillade inte torgförsäljarna. De krävde omprövning av beslutet.

I tisdags förkastade nämnden begäran om att ompröva beslutet. Nu hänvisas torgförsäljarna i stället till östra åstranden intill Nationalstadsparken.

Torgförsäljarna hade framfört en önskan om att samarbeta med temaevenemangens arrangörer, så att de kan ordna försäljning under de dagar då torget annars står tomt.

Kristel Pynnönen.
Bildtext Stadsutvecklingsnämndens ordförande Kristel Pynnönen (SFP) tror att åstranden fungerar som torgplats.
Bild: Yle

Men enligt stadsutvecklingsnämndens ordförande Kristel Pynnönen (SFP) besluter inte nämnden om hur dagarna mellan de fem arrangerade temaevenemangen ska se ut.

- Förslaget var framlagt så att vi antingen godkänner att Porvoon museotori använder torget hela sommaren, eller så godkänner vi inte deras förslag. Jag vet inte exakt varför arrangörerna behöver torget för hela sommaren, men jag tror det handlar om att planera och bygga upp, säger Kristel Pynnönen.

"Försäljarna behandlas ojämlikt"

Nämndledamot Camilla Antas (Saml) anmälde avvikande åsikt efter nämndens beslut om att gå vidare med planerna på tematorg.

- Jag tycker att det hela inte har gått schysst till. Man har inte hört torgförsäljarna. De blir ojämlikt behandlade och hamnar i en ofördelaktig ställning, säger hon.

Antas säger att temaevenemang låter som en bra idé, men hon vill se ett levande torg också under de dagar som evenemang inte ordnas.

- Ett öde torg gynnar ingen. Det främjar inte heller stadens image som Drömmarnas Borgå, säger hon.

Var ska vinterns hantverk säljas?

Jenna Rönn fungerar som språkrör för torgförsäljarna. Hon säger att försäljarna är besvikna över att inte få sälja på Rådhustorget.

- De som säljer hantverk har knåpat ihop varor under vintern och vill förstås kunna sälja dem. För många är torgförsäljningen den enda och avgörande inkomstkällan, säger hon.

Förslaget är nu att ordna torg på Brotorget vid östra åstranden, intill Mannerheimgatans bro. Tanken är att turistströmmen från Gamla stan hittar de några hundra metrarna till åstranden.

Torget i centrum, vid busstationen, är inte ett alternativ för försäljarna.

- Vi tar inte ens den platsen i beaktande. Där säljs blommor och fisk och potatis. Där finns inte kunder för produkter som är riktade till turister, säger Rönn.

Rådhustorget står tomt i 130 dagar under sommaren

Enligt Rönn vill torgförsäljarna fortfarande samarbeta med tematorgsarrangörerna.

- Vi skulle gärna vara plats när evenemangen inte ordnas. Vi förstår inte riktigt vems fördel det är att Finlands äldsta plats för torghandel ska stå tom.

Enligt planen ska fem temaevenemang gå av stapeln i sommar, ifall coronaläget tillåter det. Enligt torgförsäljarna blir torget tomt i 132 dagar mellan evenemangen.

Kvinna i grön rock står vid åkanten och ser bestämd ut.
Bildtext Torgförsäljaren Jenna Rönn säger att många av försäljarna är olyckliga över att staden inte hört deras åsikt.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

Området vid Brotorget ska rymma 15 torgstånd. Lika många har fått plats på Rådhustorget.

Rönn är orolig för att det blir trångt. Det finns inte lika mycket plats att lasta varor från bilarna som vid Rådhustorget.

Dessutom är turistströmmen inte lika stark som inne i Gamla stan.

Hon tror ändå att torgförsäljarna kommer att se platsen som ett alternativ, och ser också något positivt med flytten:

- Kanske fler Borgåbor som inte rör sig i Gamla stan hittar hit.

Försöket med tematorg gäller för sommaren 2021, och efter det ska staden utvärdera vad torget ska användas till i framtiden.

Diskussion om artikeln