Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Restauranger och barer ska snart få öppna sina dörrar igen – men strikta öppettider oroar krögare i Åboland

Från 2021
Uppdaterad 15.04.2021 10:13.
En servitör på en bar fyller ett glas med öl från en ölkran
Bildtext Arkivbild. Snart ska restauranger och barer få öppna igen, men krögare i Åboland oroar sig över att strikta begränsningar gällande öppettiderna.
Bild: Gonzalo Remy / Unsplash

Strikta öppettider oroar restauranger i Åboland

5:44

Som det ser ut nu ska den sex veckor långa nedstängningen av restauranger och barer ta slut på söndag den 18 april. Krögare i Åboland ställer sig frågande till de strikta öppettider som antagligen blir aktuella då restaurangerna igen får öppna.

Enligt regeringskällor till Yle ska barerna stänga klockan 18, medan matrestaurangerna ska få ha öppet till klockan 19. Statsrådet ska ännu diskutera restaurangernas öppettider på fredag.

Nikolai Sumelius, som ansvarar för flera olika restauranger och barer i Åbo och Pargas, tycker inte att begränsningar i öppettiderna är en bra väg att gå. Enligt Sumelius finns det bättre sätt för att förhindra smittspridning i restaurangerna.

- Jag tycker man skulle kunna hålla det tidsmässigt längre öppet och ha mera restriktioner på kundantalet och mellanrum mellan borden, och att folk inte går omkring så mycket, säger Sumelius.

Sumelius efterlyser också klarare direktiv för hur restaurangbranschen ska gå tillväga. Enligt Sumelius har informationen varit bristfällig.

- Om man på fredag får veta att man ska öppna nästa måndag så är det redan för sent att beställa mat. Personalen har också bättre saker för sig än att sitta och vänta på att få veta om de ska på jobb eller inte, säger han.

Helst skulle Sumelius se att restaurangerna skulle få ha öppet som normalt, men med strikta restriktioner gällande kundantal, och att kunderna sitter på sina platser.

- Jag ser inte varför klockslaget ska ha någon större betydelse.

Några timmar kan göra en stor skillnad

Thomas Åhlberg, som driver en hotellrestaurang i Dalsbruk, säger sig vara lättad över uppluckringen av restaurangernas verksamhet.

- Det är helt magiskt bra, det har varit ett så långt år att det måste bli normalt igen, säger Åhlberg.

Enligt Åhlberg har det varit en mycket tuff tid de senaste året på grund av coronapandemin, även om man enligt Åhlberg alltid måste vara förberedd på sämre tider.

När det gäller begränsningar i öppettiderna försöker Åhlberg se det positiva.

- Om det är så att vi måste stänga klockan 18 eller när det blir, så förmodar jag att vi får ha take-away ännu några timmar till.

Enligt Åhlberg sker den största försäljningen mellan klockan 18 och 21, särskilt på veckoslutet. Därför skulle det för restaurangverksamhetens skull vara viktigt att få hålla öppet lite längre på kvällarna.

- Det är också den tiden som många hotellgäster checkar in och vill ha något att äta ännu, efter klocka 18, säger Åhlberg.

Få middagsgäster på eftermiddagen

Också Asko Karlsson, som är en delägare i en restaurang i Pargas, ser framemot att få ta emot kunder igen. Men liksom Åhlberg och Sumelius undrar han över hur det ska gå ifall det blir strikta restriktioner gällande öppettiderna. Det är trots allt få som vill äta middag redan på eftermiddagen.

- Jag tänker att det skulle vara bättre om man skulle kunna sälja maten till exempel till klockan 21, det skulle få mera försäljning på kvällarna. Folk kommer gärna efter 18 och 19 och äta, säger han.

Asko Karlsson framför sin restaurang i Pargas.
Bildtext Asko Karlsson i Pargas hoppas på att matrestaurangerna skulle få ha öppet lite senare på kvällen.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Enligt Karlsson skulle det med tanke på hans egna kunder vara bra om man åtminstone kunde sälja öl och vin till maten fram till klockan 20. Nu när sommaren är på antågande vill människor också gärna sitta lite längre, speciellt på uteserveringarna.

- Om man ändå har färre kunder så kunde man ha lite längre öppet, till exempel till klockan 22, säger Karlsson.

Har nedstängningen haft någon effekt?

Restaurangerna har snart haft stängt i sex veckor, men har det haft någon effek på smittspridningen i Egentliga Finland?

Enligt infektionsöverläkare Esa Rintala vid ÅUCS har nedstängningen haft effekt, även om smittspridningen vid restauranger inte varit så omfattande om man jämför med övriga ställen.

Enligt Rintala har det förekommit fler smittfall på barer och nattklubbar än matrestauranger, vilket också skulle motivera att låta matrestaurangerna ha längre öppet än barerna.

Däremot har de fall som uppdagats vid restauranger och barer lett till långa smittkedjor bland den smittades närkrets, och många som exponerats och försatts i karantän.

Diskussion om artikeln