Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Olympiakommittén i besvärlig sits – vill snabbt sätta punkt i fängelsedömda seglaren Janne Järvinens fall: "Jag kommer att föreslå att ett beslut fattas"

Från 2021
Uppdaterad 14.04.2021 22:19.
Seglarna Sinem Kurtbay och Janne Järvinen har skaffat Finland en OS-biljett.
Bildtext Seglarna Sinem Kurtbay och Janne Järvinen har skaffat Finland en OS-biljett.
Bild: Lehtikuva / Jukka Saarikorpi / SPV

Vem ska ta hand om Finlands OS-biljett i seglingsklassen Nacra 17? Det är en het potatis som Finlands olympiska kommitté förmodligen kommer att ta ställning till nästa vecka. Det uppger toppidrottschefen Mika Lehtimäki, som filar på ett förslag till styrelsen.

Seglaren Janne Järvinen dömdes för en vecka sedan till en två och ett halvt år lång ovillkorlig fängelsedom i droghärvan Katiska. Järvinen dömdes för för medhjälp till narkotikabrott och penningtvätt. Domen kom bara några månader före sommar-OS i Tokyo där allt pekade på att Järvinen skulle segla om OS-medaljer.

Tillsammans med Simen Kurtbay har Järvinen nämligen skaffat en OS-biljett till Finland i Nacra 17-klassen.

Järvinen nekar till brott och har bestämt sig för att överklaga tingsrättens beslut till hovrätten. Därför har domen inte vunnit laga kraft och det hela försätter olympiakommittén i en besvärlig sits som man nu snabbt vill försöka ta sig ur.

– Rättsprocessen tar sin tid. Jag kan inte ta ställning till dens tidtabell. Vi kommer inom kort att fatta beslut om OS-uttagningen, säger olympiakommitténs toppidrottschef Mika Lehtimäki.

Lehtimäki har ett förslag

Styrelsen, som leds av ordförande Jan Vapaavuori, samlas på tisdag.

– Då det i det här fallet inte finns särskilt mycket som skulle förändra förutsättningarna, och ingen ny information knappast hinner komma, är det ingen idé att låta det hela dra ut på tiden och först fatta beslutet i slutet av juni.

Lehtimäki hoppas därför på ett beslut nästa vecka.

– Jag kan inte uttala mig för olympiakommitténs styrelses del, men som föredragande part kommer jag att föreslå att ett beslut fattas, säger Lehtimäki.

Expert beskrev problematiken

På tisdagen kommenterade Olli Rauste, expert i idrottsjuridik, det hela i en intervju med Helsingin Sanomat.

Enligt Rauste är det svårt för olympiakommittén att inte välja Järvinen, eftersom de redan spikade valkriterierna ska tillämpas. I kriterierna finns det inget som säger att en fängelsedom skulle få påverka uttagningen.

– Jag kommer inte på något motivering som skulle innebära att Järvinen inte togs ut, säger Rauste till Helsingin Sanomat.

– Om regelverket inte följs tappar reglerna sin betydelse. Och då finns det inga regler som någon annan heller skulle behöva följa.

Källa: STT

Diskussion om artikeln