Kulturminister Saarikko: Branscherna ska behandlas jämlikt i exitplanen – och föreslår nya stöd
Kulturminister Annika Saarikko (C) säger att alla branscher bör behandlas jämlikt i regeringens exitplan men förklarar inte hur. Hon uppmanar kulturarbetarna att kommentera exitplanen som nu är ute på remissrunda.
Den brännande punkten är varför restaurangerna får öppna redan nästa vecka trots att antalet coronasmittade blev uppenbart färre när de stängde, medan teatrarna som lyckats ordna trygga evenemang får vänta igen – kanske till slutet av sommaren. Flera internationella undersökningar har visat att evenemang kan ordnas tryggt också under coronatider om man håller distans och använder munskydd.
Svenska Yle har försökt nå vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko för en intervju om detta, men hon har avböjt med hänvisning till tidsbrist och att hon vill vänta tills remissrundan är över. I onsdags gav hon ändå en snabb kommentar till Svenska Yles Freddi Wahlström på väg in till Ständerhuset.
– Allt beror ju på hur smittoläget utvecklas. I dag är vädret lite soligare och samma gäller också för coronaläget: smittosiffrorna har utvecklats på ett bra sätt, liksom vaccineringarna. När det gäller remissrundan över exitplanen hoppas jag att kulturbranschen också aktivt tar ställning till den, säger Saarikko och fortsätter:
– Vi på ministeriet har hela veckan noggrant gått igenom den och försökt hitta de punkter i vilka vi kan försäkra oss om att besluten är tillräckligt noggranna, och att vi kan öppna upp så fort det bara är möjligt.
– Det är också viktigt att olika branscher behandlas så jämlikt som möjligt, med den principen ändå att barn och unga kommer först i samhället. Förberedningen är alltså på hälft.
Svenska Yle har bett om en intervju för att få en precisering över hur Saarikko avser att branscherna ska behandlas lika.
Ministeriet föreslår ett större stöd än någonsin tidigare till frilansarna
― Minister Annika Saarikko
"Exitplanen kräver granskning"
Saarikko säger i Yles morgon-tv att det är viktigt att behandla olika perioder under sommaren olika, läget i juni är ett annat än i augusti. Enligt henne kräver exitplanen ännu en granskning när det gäller evenemang och hobbyer.
– Speciellt när det gäller inomhus- och utomhusevenemang, de bör behandlas olika.
Samhället ska öppna upp stegvis, så att det man i det första skedet kan hålla distans och kunna hänvisa till sittplatser, påpekar Saarikko.
– Men känslan av att bli jämlikt behandlad är också viktig: om man låter restaurangernas terrasser fyllas måste folk också på ett ansvarsfullt sätt kunna delta i kultur- och idrottsevenemang.
Nya stöd är att vänta
Saarikko säger att kulturministeriet som bäst förbereder nya stöd till kulturbranschen, som hon påpekar att hör till dem som lidit mest under coronapandemin. I synnerhet frilansarnas och det fria fältets läge är akut. Det är det fjärde stödpaktetet som riktas till kulturbranschen.
– Ministeriet föreslår ett större stöd än någonsin tidigare till frilansarna.
– Det andra stödet riktar sig till de aktörer som hör till statsandelssystemet, bland annat stadsorkestrar och - teatrar, de fria grupperna, biobranschen och sommarevenemangen. En egen helhet är också evenemangsstödet.
Undervisnings- och kulturministeriet kommer enligt Saarikko inom kort att presentera ett förslag för regeringen över det här.
– Jag hoppas att vi får ett beslut inom de närmsta dagarna.
Det har riktats en hel del kritik mot evenemangsgarantin. Saarikko säger att man tar i beaktande de kommentarer som kommit under remissrundan men hon säger att hon inte kan lova en perfekt lösning.
Saarikko säger att hon också har funderat en hel del på snabbtest och coronapass, vilka hon finner intressanta.
– Jag märker att alla nya frågor genast blir en grundlagsdiskussion. Det får inte betyda att förslagen genast avfärdas. Förslaget bör granskas utförligt.