Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Awak Kuier på väg att bli historisk – kan väljas bland de första spelarna i draften: ”Inte riktigt insett att det här händer”

Från 2021
Awak Kuier i landslagströja
Bildtext Awak Kuier.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Klubbarna i Nordamerika fick upp ögonen för Awak Kuier för några år sedan och nu väntar ett historiskt ögonblick. Finlands främsta basketlöfte kommer att draftas och det lär ske bland de första spelarna. Det spelar ingen roll vilken klubb som väljer mig, säger hon.

Under natten till fredag ordnar den nordamerikanska basketligan WNBA sin draft och ur finländsk synvinkel är den sällsynt intressant. 19-åriga Awak Kuier är ett av de hetaste namnen inför draften.

– Ju närmare draftdagen vi har kommit desto mer har medierna lyft fram mitt namn. Jag är spänd men på ett bra sätt, inte ett dåligt. Jag kan bli den första finländska spelaren i WNBA och det medför också press.

– Jag har kanske inte riktigt insett att det här händer. Det är en fantastisk sak, säger Kuier i en intervju för Yle Urheilu.

Programmet är inte längre tillgängligt
Koripallon naisten WNBA:n varaustilaisuus - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Klubbarna i ligan fick upp ögonen för Kuier för några år sedan i samband med ett träningsläger. Som 15-åring stod Kuier för sällsynt ögongodis då hon dunkade. En video av dunkningen spreds också av NBA på Facebook och Twitter.

Sedan dess har klubbarna med stort intresse följt varje steg hon tagit. När mediejättarna gjort upp sina listor inför draften har Kuier rankats högt och bland annat ESPN tror att hon väljs som tvåa.

Awak Kuier
Bildtext Awak Kuier är Finlands största basketlöfte.
Bild: Francesco Bellina

Taru Tuukkanen är den enda finländska spelaren som draftats av en WNBA-klubb. Hon valdes av New York Liberty som 57:e spelare 2001 men gjorde aldrig någon match för klubben.

Precis allt talar för att Kuier kommer att spela i ligan och därmed skriva ett stycke finländsk idrottshistoria. När det kommer till klubbar har Kuier inga preferenser. Dallas Wings har de två första draftturerna och kan med andra ord bli hennes nya klubb.

– Enbart draften är en sak som gör mig stolt och glad. Det spelar ingen roll vilken klubb som väljer mig, säger hon.

Från Italien till USA

Kuier säger att hon fortfarande har svårt att ta in vad som håller på att hända. Hon kommer heller inte att ta ut något i förskott och först då hon är i USA och får dra på sig en speltröja kan hon tro att allt är sant.

– Det är fantastiskt att jag kan vara en förebild för flickor och pojkar som spelar basket. Om jag kan ta mig hit så kan de också göra samma sak någon dag, säger Kuier.

Den 195 centimeter långa Kuier spelar just nu för den italienska klubben Virtus Eirene Ragusa där hon har ett snitt på 8,9 poäng och 6,8 returer. I fjol nobbade hon ett anbud från universitetsserien i USA och blev i stället proffs i Italien.

WNBA-säsongen spelas under sommarmånaderna och om Kuier skulle ta en plats direkt i sitt nya lag kan hon återvända till Italien på hösten. Hon har två år kvar på kontraktet med Virtus Eirene Ragusa.

– Jag har blivit tuffare och bättre på att läsa spelet här i Italien. Här är det tuffa matcher och jag märkte en skillnad då jag spelat landslagsmatcher.

– Jag är ganska så nöjd med min säsong även om det kunde ha gått lite bättre. Jag är väldigt glad över hur vi har spelat som lag. Vi har ett ungt lag och i början trodde jag kanske inte att vi skulle vara så här bra. Förhoppningsvis går det bra också i slutspelet, säger hon.

Yle sänder draften direkt på Arenan med start klockan 02.00 under natten till fredag.

Diskussion om artikeln