Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sommarens Ruisrock ställs in på grund av coronaläget - Pori Jazz fortsätter ännu med sina planer

Från 2021
Uppdaterad 15.04.2021 14:33.
En stor publik framför en scen på Ruisrock 2019. artisten som uppträder är Bad Bunny.
Bildtext Festivalen ordnas nästa gång i juli 2022.
Bild: Nelli Kenttä, YleX

Över 100 000 deltagare har väntat otåligt på att få gå på festivalen Ruisrock. Arrangörerna har hittills varit hoppfulla på att festivalen ska bli av, men nu står det klart att det inte kommer att ske.

Att fortsätta med förberedelserna är en omöjlighet då det inte finns någon klarhet över hur sommarens pandemiläge kommer att se ut, uppger arrangörerna i ett pressmeddelande

– Vårt största hopp har under det gångna året varit att vi skulle få ordna Ruisrock den här sommaren. Publikens, artisternas, och vår egen festivallust har varit väldigt påtagbar. Vi hoppades få ordna en ordentlig fest i Runsala som en avslutning på ett väldigt tungt år, säger festivalens promotor Mikko Niemelä.

Niemelä tackar alla som visat intresse för att delta i Ruisrock.

Bortfallet påverkar också den omkringvarande ekonomin

Pekka Timonen, som är Lahtis stadsdirektör och föreningen Tapahtumateollisuus ry:s ordförande, säger att Ruisrocks bortfall inte bara påverkar festivalens egen ekonomi, utan också hela regionens ekonomi och image.

- Allt som länkas till evenemanget kommer att påverkas av det här. Restauranger, hotell och taxibolag kommer att känna av att det inte blir någon Ruisrock i år. Evenemang som Ruisrock ger också en allmän bild av att staden är levande och intressant, berättar Timonen.

På lång sikt ser Timonen också att intresset för olika investeringar i regionen påverkas om festivaler som Ruisrock blir av eller inte.

- Exempelvis kunde investeringar i nya hotell sjunka om evenemang som annars lockar många resenärer inte blir av, förklarar Timonen.

Nästa Ruisrock först 2022

Festivalen ordnades inte i fjol heller på grund av coronapandemin.

Nästa gång ordnas Ruisrock i juli 2022 och planeringarna för det har redan kommit igång.

De som köpt biljetter till Ruisrock 2020 och 2021 kan fortfarande använda sina biljetter för att få inträde till Ruisrock 2022. Biljettinnehavarna kan också få pengarna tillbaka.

Ruisrock har ordnats i 50 år.

Festivalen Pori Jazz fortsätter ännu med sina planer

Ruisrocks beslut att inhibera årets festival påverkar inte Pori Jazz planer.

Pori Jazz vd Miika Ranne försäkrar att förberedelserna för festivalen i Björneborg i juli fortfarande pågår.

- Ruisrocks meddelande var egentligen inte så förvånande med tanke på vad de tidigare sagt, att en festival med 30 000 besökare varje dag och med många utländska artister inte kan ordnas i mindre skala, utan det är antingen hela festivalen eller inget alls, säger Ranne.

I Björneborg har man däremot hela tiden arbetat för att kunna ordna jazzkonserter på något vis, helst som en festival, men om det inte går så blir det mindre konserter.

- Vi funderar nu i ett par veckor till på olika alternativ, och inom april meddelar vi hur och var Pori Jazz ordnas i sommar. Vi har möjligheter att ordna konserter i mindre skala, säger Ranne.

Förra sommaren ställdes Pori Jazz helt in.

Artikeln har 15.4.2021 klockan 14:33 uppdaterats med planerna för Pori Jazz.

Diskussion om artikeln