Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brexit blev en fullträff för sömniga Görlitz – Anna Truch är en av hundratals polacker som flyttat till den tyska småstaden

Från 2021
Anna Truch i hotellets reception
Bildtext - Det var mycket svåra år, säger Anna Truch om tiden i Storbritannien.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Med en hög levnadsstandard, billigt boende och framför allt med närheten till Polen vill den tyska småstaden Görlitz dra nytta av att Storbritannien lämnade EU. Då brexit har lett till en ny situation för EU-medborgarna i Storbritannien, hoppas man nu i Görlitz kunna locka främst polacker att flytta till staden.

Vårsolen värmer rätt skönt då jag vandrar förbi de färggranna och nyrenoverade husen längs gatan Konsulstraße i centrum av Görlitz.

Här hittar man också det lilla prydliga hotellet Alt Görlitz där jag träffar Anna Truch som med sin man och sina två barn flyttade till Tyskland i höstas.

– Vi bodde i Storbritannien i över 13 år, men under hela den här tiden saknade jag min familj i Polen. Det var på så sätt mycket svåra år, säger Truch.

– Och ifjol blev det ännu svårare, då min man blev av med sitt arbete. Det var svårt för honom att hitta ett nytt jobb och när han väl gjorde det var lönen betydligt sämre än tidigare.

Efter en kort semester i Görlitz i augusti ifjol bestämde sig familjen för att flytta.

En gångbro över floden Neisse förbinder Görlitz med Polen
Bildtext Görlitz är en sömnig småstad nära den polska gränsen.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Anna Truch och hennes man kommer ursprungligen från den polska staden Lubán, som ligger knappt trettio kilometer öster om den polsk-tyska gränsen. Att man trots det valde att stanna på den tyska sidan hade främst praktiska orsaker.

– Min syster och hennes man bor här i Görlitz och nu jobbar jag på hotellet som de driver. Genom att börja om just här behövde vi inte riktigt starta om från noll.

Behov av arbetskraft

Görlitz med sina omkring 55 000 invånare är en sömning småstad som breder ut sig på den västra sidan om gränsfloden Neisse. Över en gångbro når man polska Zgorzelec som fram till år 1945 var den östliga delen av den tyska staden.

Görlitz klarade sig utan större krigsskador och det gör den i dag till en av de vackraste städerna i Tyskland.

Staden har bland annat fungerat som inspelningsort för flera filmer, däribland Inglourious Basterds och Grand Budapest Hotel, som bland annat spelades in i stadens gamla varuhus.

Närbild på Donny Donowitz (Eli Roth) och Aldo Raine (Brad Pitt) som ser rakt in i kameran.
Bildtext Quentin Tarantinos film Inglourious Basterds spelade in i Görlitz. På bilden Eli Roth och Brad Pitt.
Bild: Photo 12 / Alamy / All Over Press

Samtidigt dras dagens Görlitz ändå med samma problem som många andra städer i östra Tyskland.

– Vi har ett stort demografiskt problem. Det dör betydligt fler än vad det föds och därför ta vi gärna emot nytt folk, säger Andrea Behr chef för stadens utvecklingsbyrå.

– Vi behöver till exempel utbildad arbetskraft inom många områden och då kom vi på idén att det i Storbritannien kanske finns polacker som gärna flyttar närmare sin hemtrakt och sina familjer, fortsätter Behr.

Förutom arbete inom hälsovården finns i Görlitz också arbetsgivare som Siemens och sandaltillverkaren Birkenstock.

Flera hundra polska inflyttare

Då man rör sig i Görlitz märker man också snabbt att det finns plats för betydligt fler invånare och att brist på lägenheter eller dyrt boende knappast heller värst snabbt kommer att bli ett problem.

Sedan den tyska återföreningen har stadens befolkning minskat med över 15 000 och de tomma husen står tätt.

Från stadens sida räknar man ändå inte med att hus och lägenheter nu snabbt ska vara fyllda med polska inflyttare.

– Projekt som det här kräver tid. Det är inget enkelt beslut att plötsligt flytta till ett annat land även om det råkar gränsa till ens hemland, säger Behr.

Den lilla stadens kampanj har ändå fått betydligt större synlighet än vad man från början hade räknat med.

Man vill därför utnyttja tillfället och samtidigt nu också marknadsföra staden för andra inflyttare än polacker.

De konkreta resultaten är det enligt Andrea Behr ändå än så länge lite svårt att uttala sig om. All den information som behövs för en flytt finns på nätet och intresserade har därför ingen kontakt med utvecklingsbyrån.

– Vi vet i alla fall att det ifjol flyttade 400 polacker till Görlitz. Det är mer än under de fem tidigare åren sammanlagt, så säkert finns det bland de nyinflyttade också personer från Storbritannien, säger Behr.

Fler på väg

Det polska är redan nu rätt synligt i gatubilden. Trafiken över gränsen är livlig, det talas polska på stan och till exempel i butikerna finns ofta skyltar på både tyska och polska.

– Att bo i Görlitz är nästan som att bo i Polen, säger Anna Truch.

Hon är dessutom övertygad om att fler polska inflyttare är på väg från Storbritannien.

– Också vi har vänner som sitter och funderar på om de ska flytta tillbaka till Polen eller då hit till Tyskland. Men det är inte så lätt att fatta ett beslut, i synnerhet med tanke på coronan.

– Det krävs förstås också ett visst mod att igen flytta bort från det land där du har bott i 15 till 20 år.

För den polska familjen präglas den nya vardagen i Görlitz också av coronan. På hotellet har man så gott som inga gäster och så finns där den ständiga oron för de två barnens skolgång. De går båda i skola i Polen och om gränsen igen i något skede stängs blir det problem.

Det tidigare livet i staden Sheffield har man inte heller helt lämnat bakom sig.

– Jag saknar mina vänner, mitt hem, huset vi sålde. Så jo, det är nog mycket jag fortfarande saknar, säger Anna Truch.