Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Justitieministeriet föreslår drive-in-röstning – men oklart hur sjuka och isolerade ska rösta i kommunalvalet

Från 2021
Kyltti ennakkoäänestyspaikasta
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Alla valfunktionärer ska få vaccin och väljarna ska kunna rösta utomhus. Men exakt hur alla som är sjuka eller i karantän ska kunna rösta i kommunalvalet är ännu oklart.

Justitieministeriet har skickat kommunerna en tjock lunta direktiv om hur kommunalvalet ska genomföras tryggt.

Ministeriet uppmanar bland annat kommunerna att ordna drive-in-röstning för bilister och cyklister. Den som kommer ensam i en bil ska kunna rösta utan att kliva ur den.

Drive-in-röstning kan ordnas på valdagen men särskilt under förhandsröstningen.

Kommunerna uppmanas också använda tält, containrar och kiosker för att för att skapa vallokaler utomhus.

Enligt Kommunförbundet är det oklart om alla kommuner ordnar drive-in-röstning. En förhoppning är att flera mindre kommuner kunde samarbeta så att alla har möjlighet att förhandsrösta vid en drive-in-lokal.

Förhandsröstningen pågår i två hela veckor mellan den 26 maj och 8 juni för att undvika rusning.

Regeringen bereder som bäst en tillfällig lagändring som ska göra det möjligt för beväringar att rösta vid sin egen förläggning.

Regeringen väntas också ändra vaccinationsordningen så att alla valfunktionärer får rätt till vaccin innan valet.

Oklart hur sjuka ska rösta

De som har symptom i luftvägarna eller är i karantän får inte gå in i en vallokal, men målet är att de ska kunna rösta endera under förhandsröstningen eller på valdagen.

Enligt direktiven kan de som är i frivillig karantän förhandsrösta utomhus. Om man är i karantän som ordinerats av en läkare får man bara rösta utomhus enligt anvisningar av en smittskyddsläkare. Alternativt kan man anmäla sig till hemmaröstning.

På valdagen uppmanas den som är i karantän som ordinerats av läkare kontakta de lokala valmyndigheterna för att fråga om möjligheten att rösta utomhus.

Den som är sjuk och försatt i isolation får däremot inte besöka en vallokal utan uppmanas att vänta tills isoleringen är över. Hur de som är isolerade på valdagen ska kunna rösta är ännu oklart.

– För tillfället har vi inte hittat någon lösning på det här men vi fortsätter arbetet tillsammans med THL för att hitta en modell som är hälsosäker både för valfunktionärer och andra väljare, säger Heini Huotarinen som är konsultativ tjänsteman vid Justitieministeriet.

Också hemmaröstningen kan leda till problem. Hemmaröstningen ska om möjligt ordnas utomhus och valfunktionärerna ska bära skyddsutrustning.

Men i direktiven sägs ändå att det kan vara omöjlig att genomföra hemmaröstningen om “omständigheterna inte kan förutsägas och kontrolleras tillräckligt väl för att garantera hälsosäkerheten”.