Nu inleds vårbruket i söder: "Kan finnas lokala skillnader att beakta innan man åker ut på åkern"

Nästa vecka förväntas det bli nästan sommarvärme i södra Finland. Då kan också vårbruket inledas på bred front.
Men det gäller att beakta lokala skillnader säger expert som Yle Åboland talat med.
- Ifjol åkte många ut för tidigt på åkrarna på otjälig jord och det syntes då skörden inleddes, säger växtodlingsrådgivaren Peter Fritzén vid Finska Hushållningssällskapet. Dessutom regnade det på sådden ifjol och det bildades en så kallad skorpa på många håll, så det bidrog till problemen.
Enligt Fritzén gäller det att beakta de lokala skillnaderna i väder och vind.
- Ha koll på hur jorden mår och vilken temperatur den har innan du åker ut med traktorn, säger Fritzén. De flesta vet nog allt det här, men då termometern visar på +20 kan det behövas lite is i magen för att inte åka ut för tidigt.
Bråda tider för odlarna
På många håll i landet är det nu bråda tider då jordbrukarna förbereder sig för vårbruket.
Grönsaksodlaren Anders Abrahamsson tror på en bra säsong i år och hoppas att allt går vägen.
- Som jordbrukare är man ju evig optimist och får ta tag i problemen då de dyker upp. Men nog tror jag att det kan blir en helt bra säsong.
Enligt Abrahamsson var den tämligen hårda vintern som de södra delarna av landet upplevde i år bra för åkrarna.
- Tjälen är viktig och det var tur att vi fick sådan som kunde bearbeta jorden här mot slutet av vintern, säger Abrahamsson. Snön föll tidigt i år och det såg redan dåligt ut, men som tur var blev det också cirka 30 cm tjäle som gjorde sitt.
Rädisor och romansallad nya produkter i sortimentet
För Abrahamsson har det alltid varit viktigt att testa på nya grödor.
Ifjol var det batat, men skörden blev dålig på grund av kallt väder, så i år är det ett mellanår vad gäller den växten.
- Vi tänkte testa på rädisor och olika sorters bladsallader som romansallad i år, säger Abrahamsson. Man vet aldrig hur det lyckas, men det är roligt att testa på nya produkter och det hjälper också jorden att återhämta sig.
Men hur blir då skörden i år?
- Nu finns det alla förutsättningar för att skörden i år blir bra, säger Fritzén. Det gäller då främst höstvetet och rypsen samt baljväxter som såddes förra hösten.
Artikeln uppdaterad 16.04.2021 klockan 9.23 med en precisering av Peter Fritzéns kommentar om en skorpa förorsakad av fukt på grödorna.
Diskussion om artikeln