Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Vill du bli bekant med en absurd värld där allt är möjligt? Så här lär du dig att komma ihåg dina drömmar!

Från 2021
Sonja & Janne drömmer - Spela upp på Arenan

Här kommer goda nyheter för alla sömntutor: Ni har betydligt större sannolikhet än andra att minnas era drömmar och njuta av de spännande äventyr som sömnen i bästa fall kan bjuda på!

Katja Valli är psykolog, specialiserad på neurovetenskap och forskar i drömmar. Hon kommer med goda nyheter för alla sömntutor. Sover man länge om morgnarna är sannolikheten större att man minns sina drömmar, säger hon. I bästa fall får man njuta av ett spännande äventyr som bara sömnen lyckas bjuda på!

Ifall du hör till dem som minns dina drömmar dåligt, är detta någonting du kan träna upp. Ju mer du tränar desto mer detaljerat minns du dina drömmar, berättar Katja Valli.

– I bästa fall blir drömmarna kvar i minnet som berättelser med en dramaturgisk struktur.

Ingen vet med säkerhet varför vi drömmer

Ur vetenskaplig synvinkel är vi inte på det klara med vad drömmarna har för funktion och varför hjärnan producerar drömmar då vi sover.

Forskarna vet inte med säkerhet varför vi drömmer. Vi kan inte stänga av hjärnan till natten utan på cellnivå pågår ständigt ett hårt arbete i våra huvuden. En del forskare hävdar att drömmarna endast är en slags biprodukt som uppstår då hjärnan sorterar minnen och att de inte har någon egentlig funktion.

Drömforskaren Katja Valli
Bildtext Vi kan lära oss om oss själva genom att bli medvetna om vilka tankar och känslor vi erfar under natten i våra drömmar, säger drömforskaren Katja Valli.
Bild: Nils Sandman (Foto Hiekka)

Andra forskare säger att drömmarna visst har en funktion. Inom psykologin finns det teorier om att drömmarna skulle hjälpa oss återhämta oss från tråkiga och traumatiska händelser och därmed bidra till ett balanserat psyke.

Men å andra sidan kan posttraumatiska mardrömmar förvärra den psykiska hälsan och balansen och därför är det osannolikt att drömmar har en återhämtande funktion.

En annan förklaring är att drömmarna har en biologisk, evolutionell funktion.

– Det att människan har en förmåga att simulera hotande eller sociala situationer i drömmarna, kan ha bidragit till våra förfäders överlevnad, förklarar Katja Valli.

I sömnen har de kunnat torrträna sina färdigheter och upprätthållit dem tack vare drömmarna.

Varför endel intryck bevaras i minnet och andra inte har vetenskapen tillsvidare inget svar på.

Drömforskaren Katja Valli

I sömnen pendlar vi mellan ett medvetet och ett omedvetet tillstånd. Vi minns endel drömmar medan vi under andra faser av sömnen inte har några minnen. Inom den kognitiva neurovetenskapen är det viktigt att få reda på vad som krävs för att hjärnan ska skapa erfarenheter.

– Ur neurologisk synvinkel skulle det vara ett stort genombrott om vi kunde ringa in de faktorer i hjärnaktiviteten som skapar medvetna upplevelser, förklarar Katja Valli.

Drömmar kan öka självmedvetenhet

Med hjälp av drömmar kan man öka självmedvetenheten och främja personlig utveckling.

Våra drömmar består av sådant som vi lagrat i långtidsminnet. Med hjälp av drömmarna kan vi se vilka impulser, sinnesintryck o händelser som hjärnan bollar med då vi sover.

– Vi kan lära oss om oss själv genom att bli medvetna om vilka tankar och känslor vi erfar under natten i drömmarna, säger Katja Valli.

Råd till dig som vill skriva drömdagbok:

Man kan träna upp sin förmåga att minnas nattliga äventyr.

En drömdagbok kan användas för många olika ändamål. Det kan handla om en personlig önskan att bli medveten om vilka tankar som snurrar i huvudet på en under natten, en form av självreflektion.

Då drömdagboken används i forskningssyfte är det viktigare att rapporten skrivs enligt ett visst formulär. Vill du göra det för din egen skull är det inte lika noga hur du väljer att återge drömmarna.

Det som krävs är tid och motivation. Det som oftast sker, då man börjar föra drömdagbok, är att man så småningom minns drömmarna tydligare och mer detaljrikt. Att minnas drömmar är en förmåga man kan träna upp.

Så här kan du öva dig på att komma ihåg dina drömmar:

- Reservera en lugn stund på morgonen innan du gör någonting annat. Ligg kvar i sängen med slutna ögon och försök minnas vad du drömt.

- Ha penna och papper redo bredvid sängen. Skissa först ner huvudpunkterna, ledord och huvudteman och efter det skriver du en drömrapport.

- Beskriv händelseförloppet möjligast detaljrikt. Vem förekom i drömmen? Beskriv platser och miljöer, exakt så som du minns dem.

Skriv ner drömmen genast

Drömmar är inte alltid logiska fullständiga berättelser utan kan också bestå av ett absurt tankeflöde som hoppar hit och dit.

– Skriv ner drömmen möjligast noggrant och ocensurerat utan att lägga till någonting för att göra drömmen mer logisk, påpekar Katja Valli. Det är också viktigt att skriva ner drömmen genast, annars tenderar den att flyga sin kos.

Att föra drömdagbok kan också vara ett härligt svepskäl till att ligga kvar i sängen och dra sig länge. Det heter att den som sover syndar inte. Är det så? Prova själv!

Katja Valli medverkar i Efter Nio med temat drömmar må 19.4.2021 kl. 21 i Yle Fem & på Yle Arenan.

Här ett utdrag ur Sonjas och Jannes drömdagböcker:

Sonja & Janne drömmer - Spela upp på Arenan