Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Förening ska utveckla Sundet i Pargas tillsammans med studerande från ÅA och Novia – målsättningen är att Sundet skulle kunna öppnas som en officiell farled

Från 2021
Uppdaterad 16.04.2021 08:27.
Två män vid Sundet i Pargas.
Bildtext Folke Pahlman och Ralf Juslin brinner för att utveckla Sundet och Pargas centrum.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Förening jobbar för att rusta upp Kyrksundet i Pargas

12:31

Många Pargasbor är intresserade av att utveckla och förbättra Sundet i Pargas. I år inleder föreningen Pro Kyrksundet ett samarbetsprojekt, där studerande ska arbeta fram en utvecklingsplan för Sundet.

Sundet, eller Kyrksundet, löper genom Pargas centrum och har under årens lopp varit föremål för många diskussioner. På 1930-talet diskuterade man Sundets vara eller inte vara och det hela slutade med att Sundet grävdes upp, så att båtar kunde köra igenom.

Målsättningen att Sundet öppnas som en officiell farled

Men fortfarande är Sundet för grunt för många båtar och många Pargasbor tycker att en uppfräschning skulle vara på sin plats. I slutet av november i fjol grundades föreningen Pro Kyrksundet, vars målsättning bland annat är att Sundet skulle kunna öppnas som en officiell farled.

- Den avlägsna målsättningen är att vi får Sundet muddrat, så att man tryggt kan köra igenom. Kajerna kommer att både repareras och byggas nya. Går det riktigt bra kanske vi till om med kunde höja broarna, så att fler båtar kommer igenom, säger Folke Pahlman, ordförande för Pro Kyrksundet.

Studerande utformar en utvecklingsplan

I år startar även ett nytt samarbetsprojekt tillsammans med studerande från Åbo Akademi och Yrkeshögskolan Novia. Tanken är att de studerande ska kartlägga och fundera kring hur Sundet skulle kunna utvecklas.

- Vi vet ännu inte exakt vad de studerande ska göra, projektet är så i startgroparna ännu. Men vi kommer tillsammans att utforma ett uppdrag, som ska resultera i en utvecklingsplan. Utifrån den utvecklingsplanen kommer vi sedan att jobba vidare, säger Ralf Juslin, sekreterare i Pro Kyrksundet och den som håller i trådarna för samarbetsprojektet.

Det stora arbetet kring Sundet börjar efter att utvecklingsplanen är klar, men redan nu har föreningen mindre förbättringar i planerna. Ett lokalt försäkringsbolag har donerat tio livbojar till föreningen, vilka redan i vår placeras ut längs med Sundet.

- Livbojarna är ju viktiga med tanke på alla dem som rör sig längs Sundet. En sak vi också kommer att se över är hur många räddningsstegar det finns, så att man kan ta sig upp om man ramlar i, säger Juslin.

Män vid Sundet i Pargas.
Bildtext Tio nya livbojar ska placeras ut längs med Sundet. Från vänster Folke Pahlman, Kristian Nygrén (vd för försäkringsbolaget som donerade livbojarna), Ralf Juslin och Johan Fröberg (anställd på försäkringsbolaget och medlem i Pro Kyrksundet).
Bild: Carmela Johansson/Yle

"Alla verkar vara så entusiastiska och vill se resultat"

Intresset för Sundet och föreningen har varit stort. Då föreningens hemsida var klar började det genast komma in folk som ville vara medlemmar.

- Det som känns bäst är att alla verkar vara så entusiastiska och vill se resultat, att man inte bara pratar, utan att det också görs något. Så intresset är stort, säger Pahlman.

Förutom att muddra och rusta upp Sundet vill föreningen också ordna program runtomkring Sundet.

- Vi har redan en grupp som har börjat planera ett program som vi kallar för Sundets dag. Folk som har tankar och idéer får gärna ta kontakt med oss, säger Pahlman.

Pro Kyrksundet jobbar även med frågor som berör hela Pargas. Bland annat har de planer på att bygga en mobil scen som kan användas av föreningar och privatpersoner, förutsatt att föreningen får finansiering för scenen.

- Vi satsar inte enbart på Sundet, utan vi vill utveckla hela Pargas centrum. Men en mobil scen kan såklart användas i hela kommunen, säger Pahlman.

Diskussion om artikeln