Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA inför nya sanktioner mot Ryssland – tio ryska diplomater utvisas och handel med ryska statsskulder begränsas

Från 2021
Uppdaterad 16.04.2021 12:35.
USA:s president Joe Biden.
Bildtext USA:s president Joe Biden har utlovat en tuffare Rysslandspolitik.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

USA inför en rad nya sanktioner mot Ryssland på grund av anklagelser om dataintrång, försök till valpåverkan och andra fientliga åtgärder.

President Joe Biden undertecknade på torsdagen ett dekret som bland annat begränsar amerikanska bankers möjlighet att köpa ryska statsskulder.

Tio ryska diplomater kommer att utvisas från USA och 30 ryska företag och personer beläggs med riktade sanktioner.

I ett av Natos pressmeddelanden på torsdagen står det att försvarsalliansens medlemsländer stödjer USA:s sanktioner.

Enligt amerikanska underrättelseuppgifter försökte Ryssland påverka höstens presidentval till ex-president Donald Trumps fördel. Enligt USA kom ordern för operationen från Rysslands president Vladimir Putin.

Massiv hackerattack

Vita huset anklagar också den ryska utrikesunderrättelsetjänsten för hackerattacker i USA.

I fjol påträffade cybersäkerhetsutredare en trojansk häst i tusentals datorer och nätverk i USA. Programmet gav hackare tillgång till 18 000 av leverantören Solar Winds datanätverk. Bland dem fanns en rad myndighetsnätverk.

Organisationen bakom attacken ‒ som enligt USA är den ryska underrättelsetjänsten ‒ fick tillgång till data från bland annat USA:s finans-, justitie- och utrikesministerier.

Attacken har beskrivits som en den mest avancerade och sofistikerade någonsin. Ryssland förnekar all inblandning i dataintrånget.

Hotar med motåtgärder

Ryssland uppger att de amerikanska sanktionerna kommer att besvaras med motåtgärder. Enligt det ryska utrikesministeriet kommer det att bli ett hårt svar.

Kreml meddelade också tidigare i dag att nya sanktioner inte gör ett toppmöte mellan president Vladimir Putin och Biden mer sannolikt. Biden har föreslagit ett toppmöte i ett tredje land.

Samtidigt varnade Kreml för att det inte är säkert att Putin kommer att delta i det klimattoppmöte som Biden vill sammankalla.

Artikeln uppdaterades 15.4.2021 klockan 19.40 med Natos pressmeddelande.

Rättelse 16.4.2021 kl 12:35: Det är inte den trojanska hästen som heter Solar Winds utan den drabbade tjänsteleverantören.

Källor: AFP, AP, Reuters, BBC, TASS, Vita huset

Diskussion om artikeln