Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Unga under 20 år ska få återvända till utomhushobbyer – huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp vill prioritera barn i exitstrategin

Från 2021
PPJ:n Rasmus RönnqvistTreeneissä Jätkäsaaren kuplahallissa.
Bildtext Utomhushobbyer och idrott ska tillåtas igen för alla under 20 år.
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

Huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp vill att barn och unga prioriteras i exitstrategin. Man beslöt också att inte utvidga användningen av munskydd i skolorna till de yngre åldersgrupperna.

I och med att epidemiläget sakta men säkert börjar bli bättre i huvudstadsregionen, lade koordineringsgruppen fram sina egna planer för exitstrategi.

informationstillfället under torsdagen betonade man gång på gång "barn och unga först."

Det främsta konkreta beslutet här är att utomhushobbyer och idrott ska tillåtas igen för alla under 20 år. De här riktilinjerna träder i kraft från och med måndag 19.4.

Esbos stadsdirektör Jukka Mäkelä säger att det här beslutet påvisar att man förbinder sig till att prioritera barn och unga.

På agendan fanns även användning av munskydd för yngre skolbarn. Enligt Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori så finns det för tillfället inte ett behov att utvidga munskyddsrekommendationen till de yngre klassen.

Han säger ändå att det är fritt fram att använda munskydd för de yngre om man vill det.

Koordingeringsgruppen ger också kritik till hur regeringen prioriterar i exitstrategin.

– Det går att ifrågasätta att öppna restauranger samtidigt som barn och unga inte kan delta i hobbyverksamhet, sade Vapaavuori.

Också läget vid gränserna och vaccinationsordningen diskuterades

Vandas stadsdirektör Ritva Viljanen vill att det ska krävas negativa test från resenärer vid gränsen i stället för att Finland ska testa alla inresande och stå för kostnaderna.

Från koordineringsgruppen vill man också att vaccinationsordningen ska styras om för att underlätta läget i de mest drabbade områdena.

Diskussion om artikeln