Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nöjesparkerna öppnar igen – men med begränsat antal besökare

Från 2021
Bergochdalbana i Särkänniemi.
Bildtext Nöjesparkerna hoppas på en bättre sommar i år.
Bild: Miikka Varila / Yle

I fjol slog pandemin hårt mot nöjesparkerna i Finland. Färre besökare och en kortare säsong ledde till minskade intäkter och permitteringar. Men nu förbereder man sig för att öppna portarna igen.

Om knappt en månad siktar nöjesparkerna på att öppna för sommarsäsongen. Det är tidigare än i fjol, då de flesta kunde öppna först senare i juni.

– Vi hoppas på att kunna öppna den fjärde juni, samma dag som skolornas sommarlov börjar. Men vi väntar på de officiella begränsningarna från kommunen och regionförvaltningsverket, säger Pia Adlivankin, verkställande direktör på Borgbacken.

Färre besökare, mindre intäkter

Under våren i fjol såg det länge väldigt osäkert ut för nöjesparkerna.

Nästan alla fastanställda på Powerpark i Alahärma permitterades och Lauri Virtiainen, verkställande direktör på Nokkakivi i Jyväskylä befarade att det här var slutet för parken.

Vanligtvis besöker över 10 000 människor Borgbacken i Helsingfors per dag. I fjol sänkte man där kapaciteten till 3 000, senare under sommaren höjdes kvoten till 7 000 besökare.

– Corona påverkade oss mycket. Vi förlorade ungefär 50 procent av försäljningsintäkterna, jämfört med ett vanligt år.

Också Särkänniemi i Tammerfors kände av pandemin.

– Vanligtvis varar en säsong ungefär fyra månader, förra sommaren fick vi öppna senare och säsongen blev betydligt kortare. Den korta säsongen och ett begränsat besökarantal gjorde att vi gick miste om en hel del intäkter, säger Heikki Ihanamäki, försäljningschef på Särkänniemi.

Porträtt av en kvinna i axellång polkafrisyr. Hon tittar in i kameran och ler. I bakgrunden syns nöjesfältet Borgbacken.
Bildtext Borgbacken kommer fortfarande begränsa antalet besökare, säger verkställande direktör Pia Adlivankin.
Bild: Matti Myller / Yle

Ser optimistiskt på sommaren

Trots att man fortsätter med begränsad kapacitet är både Adlivankin och Ihanamäki optimistiska gällande den här sommaren.

– Vi kan nog anpassa oss väldigt bra till alla möjliga begränsningar, säger Adlivankin.

Både på Borgbacken och på Särkänniemi fortsätter man använda de begränsningar man utformade förra säsongen.

– Vi följer noggrant med situationen och har planerat för flera olika scenarier. Förra sommaren upplevde vi som lyckad, när vi väl fick öppna, så vi fortsätter med de säkerhetsåtgärder som vi hade då, säger Ihanamäki.

Nöjesparker anställer årligen tusentals säsongsarbetare över sommarsäsongen. I fjol levde de långt in på våren i ovisshet, men i år ser det bättre ut.

Borgbacken anställer över 600 säsongsarbetare varje år.

– Nästan 80 procent av fjolårets sommarjobbare fortsätter med oss i år. För de återstående cirka 100 lediga platserna fick vi 4 000 ansökningar och vi hoppas att skola in sommarjobbarna i början av maj.

Diskussion om artikeln