Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

I dag begravs prins Philip – britten David Stokes minns honom som en person många kunde relatera till

Från 2021
En man sitter i en stol, omringad av växter och blommor.
Bildtext David Stokes är ubildad inom hortikultur och trivs bland växter och blommor i sitt hem i Pikis.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Britten David Stokes, som bor i Pikis, ska följa med begravningen av prins Philip på lördag. Enligt David Stokes utmärkte sig prins Philip genom att vara stabil och rättvis, en person som många kunde relatera till.

– Han förstod verkligen människor. Jag tror att det är vad som gjorde att många gillade honom, säger Stokes. Han hade upplevt både krig och förluster. Jag anser att han var en av de sista inom den krigstida generationen.

Prins Philip, som var drottningen av Storbritannien, Elizabeth II:s make, dog den 9 april i år.

Enligt Stokes var prins Philip en praktiskt lagd man. Han var intresserad av teknik och ville tänja på gränserna.

– Jag tror att många som kör omkring i en Range Rover i Finland i dag inte vet om att prins Philip hjälpte till att designa den. Han lärde sig att flyga och flög så högt han kunde. Han gillade att tänja på gränserna på alla möjliga sätt, säger Stokes.

Prins Philip höjer handen i en vinkning. Bilden är tagen i juli 2020.
Bildtext Arkivbild. Prins Philip blev 99 år gammal.
Bild: AFP / Lehtikuva

Men vilken betydelse får det att en så synlig och stark person i det brittiska kungahuset är borta?

– Det är som att mattan har dragits under en, för han har alltid funnits där, säger Stokes om prins Philip, som dog i en ålder av 99 år.

Som ordförande för den finsk-brittiska föreningen i Åboregionen har Stokes också talat med andra britter i Finland och alla säger samma sak: en känsla av stabilitet har gått förlorad. Det är också möjligt att den kungliga familjen inte är lika relevant mera, efter prins Philips död.

Har träffat både prinsen och drottningen

År 1972, när David Stokes var 16 år gammal, träffade han också själv prins Philip under en organiserad skolutflykt till slottet i Lewes, i södra England.

– Jag har en härlig bild i mitt huvud av hur prins Philip går runt och skakar hand med alla, mig inkluderad, och ställer frågor, säger Stokes. Jag minns inte vad han frågade mig, men det var något om att visst är det en vacker tidig sommardag.

Stokes säger att han var förväntansfull över att få träffa prins Philip, det var en stor sak. Tre år senare, då han studerade hortikultur vid the Royal Horticultural Society, fick Stokes också möjligheten att träffa Storbritanniens drottning Elizabeth den andra.

En figur som föreställer drottningen av Storbritannien. Figuren är placerad i bröstfickan på en kavaj.
Bildtext Den här figuren som föreställer drottning Elizabeth är egentligen en pepparkvarn.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Intresset för kungligheter fortfarande starkt

David Stokes tror att människor är intresserade av att följa med vad som händer i kungliga familjer därför att man vill få ta del av något ouppnåeligt – ett liv som är helt främmande för en själv.

– Något med kändisskap gör att vi behöver det i våra liv. Vi vill ha något som vi inte kan få, men vi vill få möjligheten att nästan ta på det, säger Stokes.

"Slutet på en era"

På lördag ska David Stokes bänka sig framför både radio och tv:n, eller ja, datorn, för att följa med prins Philips begravning.

Situationen väcker många tankar hos Stokes.

– Det är slutet på en era. Jag är säker på att förändringar kommer att ske inom de följande 20 åren. Jag tror att det kommer att bli en stor utmaning att hålla Storbritannien ihop i framtiden, säger Stokes.

Diskussion om artikeln