Hoppa till huvudinnehåll

Sport

19-åriga Awak Kuier skrev ett stycke finländsk idrottshistoria: Draftades som tvåa till Dallas Wings

Från 2021
Uppdaterad 16.04.2021 10:48.
Awak Kuier draftades som tvåa i basketligan WNBA - Spela upp på Arenan

Under natten till fredag gjorde Awak Kuier finländsk baskethistoria när hon reserverades som nummer två till Dallas Wings i den nordamerikanska basketligan WNBA.

På förhand ansågs 19-åriga Kuier, som kallats Finlands främsta basketlöfte, vara ett av de hetaste namnen inför draften.

Klubbarna i Nordamerika fick upp ögonen för Kuier för några år sedan i samband med ett träningsläger. En video av hennes dunkning spreds också av NBA på Facebook och Twitter.

Ju närmare draftdagen kommit, desto mer har medierna lyft fram hennes namn och Kuier rankades högt på sportmediernas listor.

– Jag är så tacksam för min mamma, min pappa och mina syskon. Jag är så tacksam att jag har en familj som stöder mig i allt jag gör. Jag är så glad och tacksam, sade Kuier under evenemanget.

Awak Kuier är den andra finländaren som draftats av en WNBA-klubb. Taru Tuukkanen valdes av New York Liberty som 57:e spelare år 2001, men skrev aldrig på kontraktet – vilket innebär att Kuier blir den första att faktiskt spela i WNBA.

Basketstjärnan är också den första på tio år som inte håller till i USA som draftas bland de fem första spelarna. Sveriges Amanda Zahui draftades som tvåa 2015 då hon spelade i universitetsserien.

Just nu är Awak Kuier proffs i Italien.

– Jag trodde att jag skulle spela några år i Italien och sedan vara med i draften men jag valdes reda nu. Det känns väldigt bra, säger hon till Yle Urheilu.

Kuier har bra koll på sin nya klubb via Isabella Harrison som hon spelare tillsammans med i Italien och som tillhör Dallas Wings.

– Jag har ännu inte hunnit tala med tränaren men jag ska försöka åka dit så snabbt som möjligt och försöka komma med på träningslägret. Sedan får vi se vad som händer, säger hon.

Dallas Wings hade de två första drafturerna och valde Charli Collier som etta.

WNBA-säsongen startar den 14 maj.

WNBA-draft, första rundan:

1. Charli Collier (Dallas Wings)
2. Awak Kuier (Dallas Wings)
3. Aari McDonald (Atlanta Dream)
4. Kysre Gondrezick (Indiana Fever)
5. Chelsea Dungee (Dallas Wings)
6. Michaela Onyenwere (New York Liberty)
7. Jasmine Walker (Los Angeles Sparks)
8. Shyla Heal (Chicago Sky)
9. Rennia Davis (Minnesota Lynx)
10. Stephanie Watts (Los Angeles Sparks)
11. Aaliyah Wilson (Seattle Storm)
12. Iliana Rupert (Las Vegas Aces)

Diskussion om artikeln