Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Yles uppgifter: Företag i huvudstadsregionen säljer förfalskade coronatestintyg för 70 euro

Från 2021
Helsingfors-Vanda flygplats den 26.3.2021
Bildtext Intyg över negativt coronatest behövs bland annat för att resa till Finland, men också i många fall ut från landet.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

En utredning av Yle Uutiset visar att privatpersoner har kunnat köpa förfalskade, negativa coronatester av ett litet, hemlighetsfullt företag i huvudstadsregionen. Företaget har inga tillstånd och om det visar sig att misstankarna stämmer handlar det åtminstone om förfalskningsbrott.

En källa har visat ett av de förfalskade testen för Yles reporter. Det är inte källans eget, men hen har varit med då det införskaffades. Det börjar med att man ringer ett telefonsamtal, berättar källan.

Telefonnumret har spridit sig ryktesvägen från bekant till bekant. Man har sedan stämt träff och fått det falska intyget genom att betala 70 euro. Enligt källan behöver inget riktigt test göras och intyget ser äkta ut, åtminstone för en lekman.

Då Yles reporter ringer telefonnumret säger en man att det kostar 170 euro och att det dyrare priset beror på att man ska utföra ett test. Mannen vill inte uppge vem som ska utföra testet så det går inte att bekräfta det han säger.

Förnekar anklagelserna, men stänger hemsidorna

På företagets hemsidor hänvisas det till en konsulterande läkare, som inte hittas i social- och hälsovårdens register.

Det namn som står på det förfalskade intyget Yle sett finns på företagets hemsidor, där personen uppges vara sjukskötare. I yrkesregistret finns flera med samma namn.

Södra Finlands regionförvaltningsverk säger till Yle att varken företaget eller det företag som uppges ha genomfört testet har tillstånd för verksamheten. Det är därmed fråga om ett brott om anklagelserna stämmer.

Mannen i lurens andra ända verkar snart misstänka att det är något lurt med samtalet och föreslår att reportern testar sig kommunalt.

Man kan kopiera våra intyg på samma sätt som andra företags

En tid senare ringer Yles reporter igen upp numret, och samma man svarar. Nu berättar reportern att hon jobbar för Yle och att hon misstänker att de förfalskar coronaintyg.

– Det stämmer inte. Man kan kontrollera alla våra kunder i databaserna, säger mannen.

Han föreslår att någon annan makt har förfalskat deras intyg.

– Jag är hundra procent säker på att man kan kopiera våra intyg på samma sätt som andra företags intyg kan kopieras.

Han har inget svar på de till synes påhittade personerna hemsidorna hänvisar till. Efter samtalet tas först personalens uppgifter bort från hemsidorna, och senare stänger företaget ner sina hemsidor fullständigt.

Max fyra år i fängelse

Professorn i straffrätt Kimmo Nuotio säger till Yle att straffet för förfalskning är max 2 år i fängelse, och dubbelt för grov förfalskning. På polisen säger man att inga företag just nu utreds för förfalskade coronaintyg, men utesluter inte att det kan vara fråga om ett brott.

Ismo Siltamäki, ansvarig kriminalinspektör för ekonomiska brott och bedrägeribrott vid Helsingforspolisen, säger att man inte just nu utreder några företag för att ha förfalskat negativa testintyg.

– Det låter otroligt, utbrister Siltamäki.

– Vi har nog diskuterat inom polisen att någon kan börja förfalska intyg, konstaterar han.

Siltamäki påpekar att man inte kan veta hur det ligger till innan saken är utredd, men han utesluter inte brott.

Dyrt och svårt att få lagliga dokument

Falska coronadokument är ingen nyhet i Finland men problemet har inte ansetts vara stort. Gränsbevakningen utreder som bäst ett fall där en person har försökt komma in i landet med falska papper, och Finnair har stött på enstaka fall.

Intyg på att man inte har covid-19 kan behövas för resande och i vissa yrken. Intygen har det dock inte gått att få utan vidare om man testat sig inom den offentliga vården.

Sedan februari har man kunnat ladda ner sitt coronatest digitalt om man testats inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS, men innan dess har det snabbaste och i vissa fall enda sättet att få testintyg varit att betala hundratals euro för ett test inom den privata sektorn.

I många sjukvårdsdistrikt får du fortsättningsvis inget intyg av den offentliga vården.

Den europeiska polismyndigheten Europol varnade i februari för falska intyg, samtidigt som man också varnade för förfalskade vaccin, munskydd och testutrustning.

Många hoppas nu att handeln med falska intyg ska ebba ut genom att man skulle ta i bruk lättillgängliga, digitala coronapass.

Artikeln är en berabetad översättning av Yle Uutisets artikel Yle selvitti: Pääkaupunkiseudulla toimiva yritys myy väärennettyjä koronatestitodistuksia 70 euron hintaan skriven av Katri Kirsi. Svensk version av Simon Karlsson.

Diskussion om artikeln