Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen: Ingen alkoholservering efter klockan 17, matrestauranger ska stänga klockan 19 – "Som att hålla stängt", säger krögare

Från 2021
Uppdaterad 16.04.2021 13:35.
Bardisken vid restaurang Juttutupa den 15 april 2021.
Bildtext Restauranger öppnar för kunder igen, men med besgränsningar. Bland annat ska alkoholserveringen avslutas klockan 17 på de områden där coronaläget är värst.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Statsrådet har ändrat den förordning som begränsar restaurangernas verksamhet. Ändringen av förordningen träder i kraft den 19 april vid midnatt. Krögaren Niklas Engblom är förtvivlad över beslutet.

Restaurangerna får öppna för kunder igen efter en paus på sex veckor. Öppningen kommer ändå med begränsningar. Bland annat gäller karaoke- och dansförbud i hela landet.

De strängaste begränsningarna gäller de områden där coronaläget är värst, det vill säga bland annat Nyland, Egentliga Finland och Österbotten.

Begränsningarna motiveras med epidemiläget och att den positiva utvecklingen inte ska äventyras

Riksdagen godkände ändringarna i lagen om smittsamma sjukdomar i går på torsdagen och presidenten godkände ändringarna på fredagen.

Lagändringarna gäller från och med den 19 april till och med den 30 juni 2021. Statsrådet preciserar nu hur lagen ska tillämpas.

En ung kvinna iförd munskydd blir vaccinerad.
Bildtext Begränsningarna kan lättas när coronaläget förbättras. I torsdags uppgav hälsomyndigheterna att vaccineringarna och coronarestriktionerna hittills har påverkat epidemiläget i en positiv riktning.
Bild: Silja Viitala / Yle

I sitt PM motiverar Social- och hälsovårdsministeriet restaurangbegränsningarna bland annat med att den positiva epidemiutvecklingen som synats under den senaste tiden inte ska schabblas bort.

I PM:et uppges också att klientelet som besöker restauranger som främst serverar alkohol till stor del består av personer i åldersgruppen 20–49. Ministeriet uppger att det är extraviktigt att smittspridningen bland den här åldersgruppen minskar, och restaurangbegränsningarna är ett led i det här.

Kan justeras i enlighet med hur epidemiläget utvecklas

Begränsningarna kan justeras i enlighet med epidemiläget genom att ändra statsrådets förordning. De regionala begränsningarna kan ändras varje vecka så att begränsningarna motsvarar epidemiläget.

Restaurangbegränsningarna i hela landet ses över första gången två veckor efter att de trätt i kraft. Då beaktas i synnerhet uteserveringar, matrestauranger och de områden som befinner sig i accelerationsfasen av epidemin.

För att begränsningarna ska kunna lättas krävs att epidemiläget fortsätter bli bättre.

Alkoholserveringen ska avslutas klockan 17

De strängare begränsningarna gäller restaurangerna i Nyland, Egentliga Tavastland, Egentliga Finland, Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen, Södra Karelen, Södra Savolax, Mellersta Finland, Birkaland, Satakunta och Österbotten.

Alkoholserveringen får ske mellan klockan 07 och 17 och kundantalet begränsas. Matrestaurangerna får hålla öppet för kunder mellan 05 och 19, medan de restauranger som främst serverar alkohol ska stängas för kunder redan klockan 18.

Det här gäller restauranger och barer på de områden där epidemiläget just nu är värst

  • De restauranger vars huvudsakliga verksamhet är att servera alkohol får hålla öppet för kunder mellan klockan 05 och 18.
  • Barer, krogar och nattklubbar som främst säljer alkohol får endast använda en tredjedel av kundplatserna.
  • Matrestauranger, får använda hälften av kundplatserna och ha öppet för kunder mellan klockan 05 och 19.
  • Alkoholförsäljningen får ske mellan klockan 07 och 17.
  • Kunderna ska ha egna sittplatser inne i restaurangen. Till exempel karaoke och dans är förbjudet.
  • Begränsningarna gäller just nu i Nyland, Egentliga Tavastland, Egentliga Finland, Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen, Södra Karelen, Södra Savolax, Mellersta Finland, Birkaland, Satakunta och Österbotten.

Restaurangerna på Åland får hålla öppet längre

Enligt statsrådets förordning får restaurangerna bland annat i Södra Österbotten, Mellersta Österbotten, Norra Österbotten och på Åland hålla öppet för kunder längre och ta in fler kunder än på andra håll i landet.

Ingen karaoke eller dans på Åland eller i Södra Österbotten

För restaurangerna på Åland, i Södra Österbotten, Kajanaland, Mellersta Österbotten, Lappland, Norra Savolax, Norra Karelen och Norra Österbotten gäller följande restriktioner:

  • Restauranger vars huvudsakliga verksamhet är servering av alkohol får använda hälften av kundplatserna. Övriga restauranger får använda 75 procent av kundplatserna. Begränsningen av kundplatserna gäller inte Åland.
  • Restaurangerna får servera alkohol till klockan 22 och hålla öppet för kunder mellan klockan 05 och 23.
  • I restaurangerna ska kunderna anvisas att sitta på sina egna sittplatser. Till exempel karaoke och dans är förbjudet.

Maras Timo Lappi: "Hårt slag mot restaurangerna"

Som väntat väcker regeringens beslut kritik hos restaurangbranschen.

"Restaurangerna i de här landskapen [som omfattas av de strängare begränsningarna] utgör cirka 83 procent av omsättningen av och sysselsättningen inom hela restaurangbranschen i Finland. Regeringens beslut är ett hårt slag mot restaurangföretagarna, för personalen och hela branschen", säger Turism- och restaurangförbundet Maras vd Timo Lappi i ett pressmeddelande.

Till Svenska Yle bedömer Lappi att restriktionerna är strängare än väntat och att många krögare är förvånade.

Lappis kritik gäller bland annat att begränsningarna i alkoholserveringen och att öppettiderna är desamma för uteserveringar och för restauranger där serveringen sker inomhus, även om politikerna i övriga restriktioner betonat att smittorisken är lägre utomhus.

Två kvinnor sitter på en uteservering.
Bildtext Ännu blir det inga sena kvällar på uteserveringar i många delar av landet i och med att restauranger som främst säljer alkohol ska stänga redan klockan 18.
Bild: Yle/ Arash Matin

Lappi menar att begränsningarna gör att det inte är möjligt att bedriva lönsam företagsverksamhet för pubar eller för matrestauranger.

– Lunchrestauranger och kaféer kommer att öppna och restauranger vid bensinstationer. En stor del av matrestaurangerna som serverar middag kommer ändå inte att kunna öppna, säger Lappi.

Mara hade önskat att matrestaurangerna kunde ha fått hålla öppet till klockan 21 och att alkoholserveringen skulle ha avslutats klockan 20.

"Då kunde middagsrestaurangerna ha öppnat sina dörrar och kallat in personal som nu är arbetslösa", säger Lappi i pressmeddelandet.

"Samma sak som att hålla stängt"

Krögaren Niklas Engblom säger att han är förtvivlad över regeringens beslut.

– I vårt fall är beslutet om att alkoholserveringen ska sluta klockan 17 samma samma som att hålla stängt.

Niklas Engblom
Bildtext Niklas Engblom är krögare i huvudstadsregionen och han är uppgiven efter regeringens beslut
Bild: Yle/Carina Bruun

Engblom har redan varit tvungen att permittera och säga upp personal.

– I mitt fall har jag löst lönekostnaderna så att jag själv serverar lunchen, men utan lön. För att få igång serveringen behövs också en kock och en som packar maten, men jag kan inte ta in fler.

Artikeln uppdaterades 12.47 med en länk till Social- och hälsovårdsministeriets PM och information om hur beslutet har motiverats. Artikeln uppdaterades ytterligare klockan 13.15 med kommentarer av Timo Lappi och Niklas Engblom. Intervjuerna med Lappi och Engblom gjordes av Anders Karlsson.

Diskussion om artikeln