Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lettland delar ut överblivna doser av Astra Zenecas vaccin till frivilliga – köerna är långa

Från 2021
Uppdaterad 16.04.2021 17:22.
Frivilliga köar för Astra Zenecas vaccin i Lettland - Spela upp på Arenan

Lettland började i dag dela ut överblivna doser av Astra Zenecas vaccin till hugade i sju städer runtom i landet. Köerna blev snabbt långa, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Lettland har, i likhet med Finland, beslutat ge Astra Zenecas vaccin enbart till personer över 65 år på grund av en sällsynt blodproppsbiverkning. Många i målgruppen har ändå tackat nej till Astra Zenecas preparat, vilket har lett till ett överskott av vaccindoser.

Lettland beslöt tidigare i veckan dela ut cirka 8 000 doser till sju städer. De ska delas ut under hela helgen, men redan i morse ringlade sig köerna långa bland annat i huvudstaden Riga. Många av de som köade var unga personer.

– Vi köade i två och en halv timme före vaccineringsstationen öppnade, säger Rigabon Vladlens Kovalenvs till Reuters. Det här är enda möjligheten för oss nu, säger han.

"Hellre dela ut än lagra vaccin"

Chefen för Lettlands vaccinationsprogram, Eva Juhnevica, säger att man vill dela ut Astras vaccin till intresserade, i stället för att lagra det.

På grund av den tveksamma inställningen till Astra Zenecas vaccin är vaccinationstakten långsam i Lettland – bara 7,8 procent av letterna har fått sin första dos. Takten hör till de långsammaste i hela EU.

I grannlandet Litauen är misstänksamheten mot Astra Zenecas vaccin likaså stor bland 65-plussarna. Också där har man börjat dela ut Astras vaccin till yngre personer och ger de äldre Pfizer/Biontechs preparat i stället, säger Vilnius borgmästare Remigijus Simasius.

– Nu löper vaccinationerna riktigt smidigt, säger han.

Aktuell fråga också hos oss

I Finland är frågan också aktuell men här har myndigheterna inte fattat några beslut. Mia Kontio, vaccinsakkunnig på Institutet för hälsa och välfärd, säger till Hufvudstadsbladet att det absolut bör redas ut om Astras vaccin kan ges till yngre.

Hon säger att jurister vid THL och Social- och hälsovårdsministeriet ska utreda saken. Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har inte fattat beslut om några åldersgränser, så Astra Zenecas vaccin anses vara tryggt för alla, påpekar Kontio.

Finland har en egen rekommendation att inte ge vaccinet till personer som är yngre än 65 år, men den rekommendationen utvärderas fortlöpande, säger hon.

Vaccinationsläget i världen:

Källa: Reuters, Hbl

Diskussion om artikeln