Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hiphopartisten Yasin nominerad till flera Grammis samtidigt som han står åtalad för stämpling till grovt brott – det här är turerna i fallet

Från 2021
pressbild Yasin Byn
Bild: Foto: J.Willz

Yasin har totalt fyra Grammisnomineringar samtidigt som han står frihetsberövad och åtalad misstänkt för att ha varit delaktig i planeringen av en uppmärksammad kidnappning förra året.

Yasin är nominerad till fyra Grammisar i år: Årets album, årets hiphop, årets textförfattare och årets artist, i samtliga kategorier för albumen ”98.01.11” och ”More to life”.

Yasin Byn, vars riktiga namn är Yasin Abdullahi Mahamoud, är en 23-årig rappare från Rinkeby som på ett par år blivit en av svensk hiphops största stjärnor. Han har hundratusentals strömningar varje dag och nära en miljon lyssnare per månad på Spotify och Youtube.

I senaste avsnittet av Sällskapet diskuteras Yasin och hur man kan skilja på verk och person

Avril Lavigne, smuts och snickerboa – hetaste trenderna sommaren 2021

54:21

För några veckor sedan sopade han bordet på musikgalan P3 Guld. Yasin fick, i sin frånvaro, det stora tunga priset som årets artist, samt årets hiphop/rnb.

Yasin i studion
Bildtext Debatten går het i Sverige, ska en kriminell person kunna bli nominerad till diverse musikpris eller inte?
Bild: nizeguzz

Förutom att vara artist är Yasin förknippad med det grovt kriminella gänget Shottaz, som under fem års tid varit en del i det blodiga gängkrig som plågat Stockholms förorter.

Många kända rappare åtalade i Vårbynätverket

I början av april inleddes en stor rättegång i Sverige, den så kallade Vårbyrättegången.

Rättegången har fått stor uppmärksamhet. Det rör sig om 30 personer som står åtalade för en lång rad grova brott som mordplaner, kidnappningar, grova narkotika- och vapenbrott samt sprängdåd.

Att man har kunnat utreda Vårbynätverket hänger ihop med att fransk polis för ett år sedan lyckades hacka den krypterade mobiltjänsten Encrochat.

yasin sjunger
Bildtext Yasin blir nominerad till stora tunga musikpris på löpande band och vinner också många av dem.
Bild: nizeguzz

Vid årsskiftet greps artisten Yasin och häktades kort därefter på sannolika skäl misstänkt för delaktighet i kidnappningen av en annan artist ifjol. I mars åtalades han också för brottet. Själv nekar han till alla brottsanklagelser.

Kopplingen mellan musik och brott

Journalisten Hugo Lindqvist skriver i Dagens Nyheter i slutet av mars som handlar om hur både låttexter och musikvideor från raplåtar ingår som pusselbitar i den här stora gängbrottsutredningen.

Enligt förundersökningen finns ”musiktematisk koppling mellan ett flertal individer” som är parter i kidnappningsmålet. Här syftar man på tre andra åtalade män samt på brottsoffret, men inte på Yasin som är åtalad för stämpling.

I utredningen som löper över tusentals sidor hänvisar man till den svenska rapscenen. Man plockar låttexter och meningar från musikvideor, och informationen har sedan använts för att peka på kopplingar mellan de personer som ska ha varit inblandade i kidnappningen.

skärmdump av dagstidningar om Yasin
Bildtext Den kontroversiella hiphopartisten Yasin väcker rubriker i dagstidningarna i Sverige
Bild: DN, Expressen, Jyrki Lyytikkä / Yle

Enligt åtalet blev en 17-årig rapartist kidnappad den 14 april 2020. Under bortförandet utsattes offret för olika förnedrande former av hot och våld.

Till exempel ska offret ha tvingats bära ett hundkoppel runt halsen, offret blev knivskuren och tvingades bära klänning, peruk och stringtrosor. Personen rånades på en rolexklocka och guldkedjor.

De inblandade är alltså musikartister i samma genre, men tillhör inte samma kriminella gäng som offret.

Brottsoffret har vägrat samarbeta med polisen, på grund av att man inte tjallar till polisen i de kretsar artisten rör sig. Men även om offret inte hörs så använder man sig av hans låttexter i förundersökningen.

skärmdump yasin instagram
Bildtext På Instagram har Yasin tusentals följare.
Bild: Kia Svaetichin

Man refererar till enskilda rader som polisen har markerat där den misstänkta kidnappningen inte kommenteras uttryckligen, men där artisten verkar anspela på något som denne blivit utsatt för.

Det finns alltså anledning att ställa frågor till de inblandade om vad de menar med sina texter. Och det är inte första gången raptexter återges i förundersökningar kring grova brott, det har även förekommit vid utredningar i exempelvis USA och Storbritannien.

Yasins roll har varit att lura brottsoffret, och föra bort honom i syfte att skada honom till liv eller hälsa och att utöva utpressning, enligt åtalet.

Musiken fungerar som kommunikationsmedel

Kriminolog Amir Rostami intervjuas i samma artikel i Dagens Nyheter och påpekar att det egentligen inte är någon skillnad om man refererar till verkliga händelser i en chatt, en bok eller i en låttext. Han menar att det som spelar roll är informationen man förmedlar.

Musik i en gängmiljö är inte bara musik utan fungerar som kommunikationsmedel mellan de olika grupperna. Till exempel skryter man om vad man gjort i sina texter eller försöker trigga igång varandra.

Eftersom Yasin och de andra artisterna har så stort genomslag på nätets strömningstjänster når man ut till många och kan få stora intäkter för sin verksamhet. Det spelar en avgörande roll.

skärmdump yasin spotify
Bildtext Yasin har hundratusentals strömningar varje dag och nära en miljon lyssnare per månad på Spotify.
Bild: Kia Svaetichin

Kontroversiella versus kriminella

Det finns otaliga fall med konstnärer och artister som inte är kriminella i sig men som däremot är väldigt kontroversiella. Ett vanligt sätt att hantera det är att etablera en oerhört strikt åtskillnad mellan verket och personen.

Richard Wagner lyckades skriva in sina antisemitiska åsikter i sin musik och den lyssnas på alltjämt.

Nobelpristagaren i litteratur 2019, Peter Handke, har kallats för såväl folkmordsförnekare som krigshetsare. Ändå fick han motta priset och vi fortsätter att läsa hans böcker.

yahya hassan poserar
Bildtext Den danska poeten Yahya Hassan höjdes till skyarna av kritikerna, samtidigt levde han ett liv i kriminalitet.
Bild: Morten Holtum

Den danska poeten Yahya Hassan blev, trots sin kriminella bakgrund och det faktum att han suttit inne för brott, ändå nominerad till Nordiska rådets litteraturpris år 2020. Men tyvärr tog han sitt eget liv innan det var prisutdelning.

Låtar som uppviglar till brott

Yasin: “Jag vill inte kompromissa med min konst”

För en månad sedan släpptes en ny dokumentär om om den kontroversielle rapparen Yasin. Den heter Yasin: See me Shine och handlar om hur han själv upplever sin musik och hans egna tankar kring och om den.

”Jag vill inte kompromissa med min konst”, säger han i dokumentären och tillägger med en tydlig hänvisning till sina fans: ”Det här är inte bara för dem, det är för mig. Det är terapi för mig.”