Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Två thailändska kvinnor sålde sex i bostäder och thaimassageställen i Finland – nu misstänker polisen människohandel

Från 2021
Prostitution
Bildtext Kvinnorna har sålt sex i bostäder och i thaimassageställen på olika håll i Finland, bland annat i Helsingfors. Arkivbild.
Bild: YLE/ Antti Lempiäinen

Polisen misstänker människohandel i ett fall där två thailändska kvinnor sålt sex i bostäder och thaimassageställen på olika håll i Finland. En av de misstänkta har tidigare dömts för koppleri som skett vid thaimassageställen. Fallet utreds av en ny specialgrupp vid Helsingforspolisen som fokuserar på människohandel och koppleri.

Kriminalöverkommissarie Hannu Kortelainen är förundersökningsledare vid den nya människohandelsgruppen vid Helsingforspolisen.

- Vi började i februari, men är fortfarande i startgroparna. Vi behöver ännu fundera kring samarbete med myndigheter och tredje sektorn, säger Kortelainen.

Han har tidigare varit känd i offentligheten som polisen som vet allt om bedrägerier, men utreder inte längre den sortens brottslighet.

- Det här jobbet kom överraskande och oombett som faxet till förra statsministern (syftar på Anneli Jäätteenmäkis ord under Irakläckan 2003). Jag erbjöds jobbet och har alltid varit redo för nya utmaningar. Jag beslöt att testa och är med till 100 procent, säger Kortelainen.

60-årig kvinna häktades misstänkt för människohandel

Senare i artikeln blir det mer om den nya gruppens jobb, men först till ett nytt människohandelsfall där polisen snart är färdig med förundersökningen.

En för polisen gammal bekant har under vintern suttit häktad.

Helsingfors tingsrätt häktade den nu 60-åriga kvinnan i februari misstänkt för människohandel och efter det började fallet nystas upp. Hon har enligt Svenska Yles uppgifter tidigare dömts för koppleri.

Förutom den 60-åriga kvinnan misstänks tre andra personer för brott. Två misstänks för människohandel och två för koppleri.

Hallickarna har utnyttjat dem och ordnat med bostäder och annonser

- Två kvinnor har värvats från Thailand till Europa för sexarbete. Kvinnorna har frivilligt flyttat från Thailand medvetna om att de ska sälja sex i Europa. I Ungern har de fått arbetstillstånd för massage och därifrån har de styrts till Finland och sålt sex, bland annat i Helsingfors, säger Kortelainen.

De har sålt sex i privata bostäder och i thaimassageställen.

I Ungern har de fått arbetstillstånd för massage och därifrån har de styrts till Finland och sålt sex

Kvinnorna har betalat till de misstänkta för resan från Thailand till Europa och de misstänkta har också tagit en del av det som kvinnorna tjänat på att sälja sex i Finland.

- Grundsumman de tvingats betala är 10 000 euro. Kvinnorna har betalat sina skulder till de misstänkta genom att sälja sex. Efter att skulden betalts har de fortsatt sälja sex. Hallickarna har utnyttjat dem och ordnat med bostäder och annonser. Summan de betalat till hallickarna har varierat beroende på situation, säger Kortelainen.

Kortelainen seisoo työmaakonttien edessä.
Bildtext Hannu Kortelainen.
Bild: Jussi Koivunoro / Yle

"Har inte kunnat finska överhuvudtaget och bara haft svaga kunskaper i engelska"

Den misstänkta människohandeln pågick från mars 2020 till januari 2021 då polisen ingrep.

Polisen utreder fallet som människohandel och inte det lindrigare brottet koppleri eftersom de thailändska kvinnorna varit i en beroendeställning.

- De har inte kunnat finska överhuvudtaget och bara haft svaga kunskaper i engelska. De har inte varit utomlands tidigare och andra har styrt över dem. De har haft skulder till de misstänkta. Det här gör sammantaget att de varit i en beroendeställning vilket är ett kännetecken för människohandel, säger Kortelainen.

Förundersökningen är snart färdig och fallet går då till åklagare för åtalsprövning.

Misstänkt kvinna dömdes i fjol för koppleri

En av de misstänkta är enligt Svenska Yles uppgifter en över 60-åriga kvinna som i början av 2020 dömdes för koppleri.

Hon ordnade bostad åt flera kvinnor där de mot betalning erbjöd thaimassage och sexuella tjänster. Pengarna de tjänade på att sälja sexuella tjänster fick de behålla medan kvinnan tog hand om inkomsterna från massagen.

Enligt domen tjänade hon åtminstone närmare 18 000 euro på upplägget.

Sammanlagt ordnade kvinnan bostäder för över tio personer i olika städer i Finland mellan åren 2008 och 2012.

Åtalen behandlades i Helsingfors tingsrätt först 2020 som en erkännanderättegång där kvinnan erkände alla åtalspunkter och därmed fick ett lindrigare straff.

Hon dömdes till 10 månaders villkorligt fängelse i januari 2020.

Finns inga farhågor om att hon begår nya brott, enligt domen

Kvinnan berättade under rättegången att hon haft hjärninfarkt som gör att hennes minne försämrats. Hon berättade också att hon lider av huvudvärk och är sjukpensionerad.

De här faktorerna vägdes in när längden på straffet avgjordes.

Kvinnans advokat påpekar enligt domen att det gått över 10 år sedan en del av brotten och att kvinnan inte begått nya brott. Det finns inga farhågor om att hon begår nya brott, står det i domen.

Domen gavs i januari 2020 och de brott där hon nu är en av de misstänkta skedde några månader senare.

"Det finns mer jobb än polisen hinner med"

Enligt Hannu Kortelainen finns det jobb så det räcker och blir över för den nya gruppen, som både utreder arbetsrelaterad och sexrelaterad människohandel.

- Det finns mer jobb än polisen hinner med vilket gör att gruppen delvis måste prioritera.

- Coronapandemin med gränskontroller har gjort att människor inte tagit sig in och ut ur landet på samma sätt som vanligt. Både offer och misstänkta för människohandel kommer ofta från utlandet. Därför motsvarar läget just nu inte den normala situationen, säger Kortelainen.

"Med tanke på Erikssons personlighet kan det vara svårt att ersätta honom"

Polisen kan få kännedom om misstänkt människohandel från hjälpsystemet för offer för mänskohandel, brottsofferjouren, tullen och gränsbevakningsväsendet.

Enligt Kortelainen är ändå polisens eget arbete ute på fältet det som ger mest.

Att prata med bland annat prostituerade och den vägen få reda på misstänkta brott var Kenneth Erikssons sätt att jobba. Kriminalöverkonstapel Eriksson utredde under många år sexrelaterad människohandel och koppleri, men han går snart i pension.

- Den nya gruppen tar hand om "Kentsus" gamla kunskaper och försöker samtidigt få med nya metoder från nätvärlden, men fotarbetet har fortfarande en stark roll, säger Kortelainen.

Enligt honom är det svårt att ersätta all den tysta kunskap som Kenneth Eriksson hade.

- Det finns tyst kunskap som inte kan överföras från en hårddisk till en annan. Och med tanke på Erikssons personlighet kan det vara svårt att ersätta honom. Men vi försöker ta del av den information som kan överföras och göra oss kända genom vår verksamhet, säger Kortelainen.

Kenneth Eriksson, rikosylikonstaapeli helsingin poliisi
Bildtext Kenneth Eriksson har i många år utrett sexrelaterad människohandel och koppleri, men går snart i pension.
Bild: Jaani Lampinen / Yle

"Det kan räcka månader eller år att vinna målsägandes förtroende"

En stor utmaning för gruppen som utreder människohandel är att få offer att prata med polisen.

- Det kan ta månader eller år att vinna målsägandes förtroende men vi som förundersökningsmyndighet måste bli färdiga med utredningen inom en viss tid. Misstänkta kan heller inte hållas häktade i all evighet, säger Kortelainen.

Om polisen märker att ett offer är rädd berättar man att offret är trygg under processen i Finland.

- Vi försöker få fram att offrets position är trygg medan utredningen och rättsprocessen pågår. Vi berättar också att det inte nödvändigtvis är bättre med tanke på framtiden att hålla tyst än att berätta och få gärningsmannen ställd till svars. Men om personen inte går med på att berätta blir det ingen utredning.

Diskussion om artikeln