Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Iiris Viljanen Grammisnominerad i Sverige: "Det har varit en lång resa till den här punkten"

Från 2021
Iiris Viljanen utomhus, i stickad tröja och yllekappa, med husvägg i tegel bakom.
Bildtext Iiris Viljanen är för första gången nominerad för en Grammis i Sverige.
Bild: Daniel Ivarsson

Korsholmbördige Iiris Viljanen nominerades i veckan för en Grammis i Sverige. Förvåningen var stor då hennes sambo ringde henne för att meddela om saken.

Det var en förvånad och överraskad Iiris Viljanen som i torsdags fick veta att hon nominerats för en Grammis för albumet Den lilla havsfrun i kategorin Årets visa/singer-songwriter.

- Jag fick ett samtal från min sambo att jag har blivit nominerad. Jag trodde det inte, jag hade räknat bort det på något sätt. Jag visste att de skulle komma ut med de nominerade den här veckan, men jag trodde att alla hade fått veta det för ett tag sedan. Det blev som en överraskning.

Viljanen är ursprungligen från Tölby i Korsholm, men numera bosatt i Stockholm. Hon minns att hon många gånger som liten tittat på Grammisgalan på tv, men att själv bli nominerad till en Grammis hade hon inte vågat drömma om.

- Det känns overkligt. Det har varit en lång resa med mycket musicerande, övning och skivor för att komma till den här punkten.

Producerade hela skivan själv

Albumet är hennes tredje soloskiva, men det är den första skiva hon producerat helt själv.

- Det var knappt jag fick den klar, då det var så mycket jobb och mycket sådant jag inte gjort tidigare. Det kändes väldigt bra när jag jobbade med den och jag var väldigt nöjd med skivan.

Närbild på Iiris Viljanen med håret bakom örat och guldörhänge.
Bildtext Viljanen har tidigare gett ut soloskivorna Kiss me, Stupid & 7 more solo piano pieces samt Mercedes.
Bild: Daniel Ivarsson

Hon erkänner ändå att hon var osäker då hon släppte skivan, ifall någon annan kommer att tycka om den.

- När man får ett sådant här erkännande så känns det som att någon annan också hörde det som jag hörde. Det som jag jobbade så hårt med under processen.

Hur mycket mer skaparglädje och energi ger ett sådant här erkännande dig?

- Det ger mig just det, att fortsätta orka jobba med musik. Jag tror att det kan leda till positiva saker, eventuellt flera roliga jobb eller något liknande.

Grammis är Sveriges äldsta och bredaste musikpris och har sedan 1969 delats ut för att uppmärksamma och premiera svenska artister, musiker och kreatörer.

De övriga artisterna som är nominerade i samma kategori med Viljanen är Ane Brun, Christian Kjellvander, Mando Diao och Tomas Andersson Wij.

Årets Grammisgala äger rum den 3 juni.