Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland får 50 000 extra doser Pfizer-vaccin per vecka från slutet av april

Från 2021
Uppdaterad 16.04.2021 16:59.
vaccinering
Bildtext Vaccinering på Busholmen i Helsingfors.
Bild: Silja Viitala / Yle

Leveranserna av Pfizers och Biontechs coronavaccin ökar mer än beräknat – i dag blev det klart hur mycket mer vaccin de enskilda EU-länderna kan räkna med.

Institutet för hälsa och välfärd meddelar (på finska) att Finland från och med vecka 17, alltså i slutet av april, får 50 000 doser fler per vecka än vad som tidigare planerats.

I juni och juli (veckorna 22–26) ökar leveranserna med ytterligare 30 000 doser per vecka, till 80 000 doser mer än planerat, säger Institutet för hälsa och välfärd.

– Det här är mycket uppmuntrande nyheter. Det betyder att allt fler finländare kan vaccineras, säger Mia Kontio, ledande sakkunnig på institutet.

50 miljoner extra doser till EU

Det blev tidigare i veckan känt att Pfizers och Biontechs leveranser av vaccin till EU-länderna kommer att öka med 50 miljoner extra doser. Leveranserna inleds redan i april.

I nuläget ges 160 000 vaccindoser per vecka i Finland. Drygt 22 procent av befolkningen har fått sin första dos.

Problemen kring Astra Zenecas vaccin och beslutet att begränsa användningen till 65–69-åringar har lett till oro för att vaccinationstakten blir långsammare. Nyheten om att amerikanska Johnson & Johnsons vaccin inte kommer till salu i Europa har också bekymrat.

Det är misstankar om biverkningar hos dessa två adenovirusvaccin som lett till begränsningar. Pfizers och Biontechs vaccin baserar sig på en annan teknik – mRNA.

Diskussion om artikeln