Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Från Ekenäs till Europa - den bortglömda operaprimadonnan Emma Engdahls liv skildras i ny bok

Från 2021
Uppdaterad 27.04.2021 10:52.
bildkollage med foton och smycken
Bildtext Operasångerskan Emma Engdahl hyllades med smycken av sina beundrare. Boken om hennes liv ges ut i sommar.
Bild: Eva Tordera Nunô

Den ekenäsbördiga operasångerskan Emma Engdahl (1852-1930) hör till de bortglömda storheter som varit med och format den finländska operakonsten. Nu uppmärksammas hennes liv i en ny bok av Bo Wessman.

- Det har nog varit en intressant resa. Även om jag har skrivit 15 historiker tidigare så är den här nog den intressantaste, inte minst för de platser vi besökte, konstaterar han.

Efterforskningarna ledde Bo Wessman bland annat till Trångsund, utanför Viborg och till St. Petersburg.

För 150 år sedan, kring 1870 till 1880 upplevde den finländska operan sin guldålder.

Den tidens skönsjungande artister har nästan helt fallit i glömska, eftersom deras konst bara kunde upplevas och höras av sin samtid.

Det finns heller inga inspelningar med Emma Engdahl.

Fiske, grönsaker och sång

Emma Engdahl föddes 1852 i St. Petersburg där hennes far, dansken Peder Madsen verkade som guldsmed. Hon var åtta år då familjen flyttade till Ekenäs.

Familjen Madsen bodde på Östra strandgatan vid Södra viken, där man bland annat fiskade och odlade grönsaker och sålde fångsten och skörden på torget.

Emma gifter sig med provisor Emil Engdahl och paret delar intresset för musik.

- Det berättas att Emil spelade flöjt för öppet fönster då han dejourerade på apoteket och att Emma svarade från andra sidan viken med sin sopran, där hon satt på den Madsenska bryggan, berättar Bo Wessman.

kvinna och man invid husvägg
Bildtext Satu Torstila, Bo Wessman och hunden Lufsi framför huset på Östra strandgatan som sångerskan Emma Engdahl bodde i.
Bild: Monica Slotte /Yle

Skriftställaren och historikern Wessmans farfar bodde på samma gata och som barn noterade Bo Wessman minnesplattan på huset, på sin väg till glasskiosken.

Det var då han fick reda på vem Emma Engdahl var och att huset varit hennes barndomshem. Nu har han skrivit en bok om sångerskan.

- Hennes liv påminner om en opera och kunde utgöra grunden för ett libretto. Det saknades inte dramatik där, förklarar Wessman.

Tragiskt i det privata

Paret Engdahl gifter sig 1871 och flyttar till Trångsund utanför Viborg, där Emil Engdahl fått rättigheterna till apoteket.

Deras dotter får smittkoppor och dör, bara tre år gammal. Vid den tiden var det av sanitära skäl förbjudet att begrava henne i Trångsund eftersom man var rädd för smitta.

- Den lilla kistan måste grävas ner på en obebodd holme, dit Emma ensam följde den. Det blev en traumatisk upplevelse som hon aldrig kom över.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet:

Äktenskapet var inte lyckligt, Emma skiljer sig och flyttar hem till Ekenäs. Hon får lov av sin far att ibland ta sånglektioner i Helsingfors.

Emma blir primadonna

Emma Engdahl erbjuds anställning vid den finska teaterns operascen men tackar nej för att hon inte kan finska.

Men efter bara fem sånglektioner och en provsjungning för teaterchefen Nikolaj Kiseleff får hon som 23-åring en tvåårig anställning vid Nya teatern (senare Svenska teatern) i Helsingfors och blir teaterns stora primadonna. Före det hade hon aldrig själv sett en opera.

Hon gör en lysande debut den 19 november 1875 i rollen som Amina i Donizettis opera Kärleksdrycken.

Bo Wessmans bok beskriver hur den finlandssvenska sopranen beger sig ut i världen och blir känd och berömd.

Hon studerar sång i Italien och Frankrike och uppvaktas av kungligheter och berömda konstnärer, bland annat musiker som Frans Liszt och Anton Rubinstein.

- Hennes karriär blir kort men otroligt framgångsrik, under 15 år uppträder hon i 49 operor.

gammalt foto av scenartist
Bildtext Emma i Faust.
Bild: Bernard Lais, Reval

Emma sjunger för ryska tsaren och Finlands storfurste Alexander II. Förutom i hemlandet sjunger hon på ledande scener i Europa och i St. Petersburg och är med om att grunda Helsingfors operasällskap 1888.

På finska och svenska och eget förlag

Boken om operasångerskan Emma Engdahl ges ut på eget förlag i sommar och både på svenska och på finska.

- Blir det bara Svenskfinland så blir det så litet. Hon var ju runt i hela Finland och sjöng också på många finska orter. Finska tidningar skrev lika mycket om henne som de svenska på den tiden, säger Bo Wessman.

Boken har kommit till i ett samarbete mellan författaren Bo Wessman och Satu Torstila samt grafikern Eva Tordera.

en man och en kvinna tittar på gamla bilder
Bildtext Bo Wessman och Satu Torstila har forskat i arkiven.
Bild: Monica Slotte /Yle

Torstila har tidigare arbetat med ekonomi, på reklambyrå och som evenemangsproducent. Det var hon som tog initiativet till ”Projekt Emma”.

- Jag blev så tagen av allt Emma gjort och ville veta mera om henne. Hon var en stark kvinna som visste vad hon ville och förverkligade sina drömmar, säger Satu Torstila.

Arbetsgruppen har haft tillgång till en stor mängd bilder och brev. Det finns också bevarat smycken som Emma fick av beundrare samt dräkter hon uppträdde i. Men inga musikinspelningar.

- Vi har besökt arkiv och talat med människor som känner till musikhistorien och på det sättet fått fram mycket material.

gammalt foto av scenartist
Bildtext Emma Engdahl som Carmen 1889, andra akten.
Bild: Fredrik Diehl, Wiborg/Svenska litteratursällskapet i Finland

Konsertserie i Emmas fotspår

Man planerar också en konsertserie med nummer ur Emma Engdahls repertoar som framförs av sopranen Hedvig Paulig och pianisten Folke Gräsbeck.

- Vi har tänkt att det ska bli åtminstone fyra konserter på de orter där Emma levde och verkade; Helsingfors, Ekenäs, Åbo och Kimitoön, berättar Satu Torstila.

Konserterna ska till sin karaktär vara berättande, med en skådespelare som bringar ljus över vem Emma Engdahl var.

Pandemin har satt en del frågetecken i tidtabellen men man hoppas kunna genomföra konserterna i år.

Okänd på hemmaplan

Emma Engdahl gav också konserter i sin hemstad Ekenäs och uppträdde bland annat vid en stor sångfest vid Raseborgs slottsruiner i Snappertuna 1882.

Ändå är det få som i dag känner till henne, förklarar Bo Wessman.

- Man kan nog säga att hon är helt bortglömd. Mycket få Ekenäsbor vet vem hon var och hon är bortglömd också på annat håll.

1890 gifte sig Emma med hovrättsassessor Christer Jägerskiöld som var innehavare till Sjölax fideikommiss i Kimito.

Paret bodde i Åbo och Helsingfors och tillbringade somrarna på Sjölax gård som fortfarande finns kvar i släktens ägo. Emma Engdahl-Jägerskiöld dog 1930 och är begraven i Kimito.

Diskussion om artikeln