Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rasmus Schüller har tagit för sig i Djurgården – pekas ut som lagets viktigaste spelare: "Exceptionellt bra spelförståelse"

Från 2021
Rasmus Schüller på träning.
Bildtext Rasmus Schüller har varit given i Finlands landslag.
Bild: Lehtikuva

Landslagsmittfältaren Rasmus Schüller har på nolltid växt till Djurgårdens nyckelspelare, och hyllas rejält av tränaren. Ett par hundra kilometer västerut har Rasmus Karjalainen däremot fått ett mardrömsbesked – anfallaren missar sommarens EM.

Efter ett äventyr i USA tog Rasmus Schüller ny fart i den inhemska fotbollsligan med HJK i fjol. I år är landslagsmittfältaren tillbaka i utlandet, och den första tiden i svenska storklubben Djurgården har varit lovande.

Schüller ser ut att få en viktig roll på huvudstadsklubbens centrala mittfält.

– Jag har fått mycket ansvar och det är jag jättenöjd med. Jag tycker att jag har kunnat bidra till laget nu när jag spelat på mitten i 4-3-3-formationen, där jag fått ett lite större defensivt ansvar än de runt omkring mig. Den rollen passar mig mycket väl, berättar 29-åringen för Fotbollskanalen.

På tränarhåll verkar man vara minst lika nöjda med mittfältaren som han själv.

– Han har varit väldigt, väldigt bra. Han är väl den enda egentligen av nyförvärven som är invärvad för att gå rakt in med en hög kvalité. De andra kommer från lägre divisioner kanske eller har inte spelat så mycket. Men Rasmus blev värvad hit för den kvalité han besitter och den människa han är. Och han har verkligen motsvarat förväntningarna, tycker tränaren Thomas Lagerlöf.

”Kanske vår viktigaste spelare”

Lagerlöf leder laget tillsammans med Kim Bergstrand. I svenska cupen slogs Djurgården ut av Hammarby i semifinalskedet, medan laget nyligen inledde allsvenskan med en 2–0-seger över Elfsborg. Mittfältsnavet Schüller fanns på planen i 90 minuter.

– Han är kanske vår viktigaste spelare så här långt då han håller ihop laget och är en sådan som kan ta ansvar för mer än sig själv. Det är otroligt viktigt och man har gärna flera spelare på plan som klarar av det. Han styr upp hela laget i stora delar, så han är väldigt bra, hyllar Lagerlöf.

– Sedan har han exceptionellt bra spelförståelse när det gäller att läsa spelet, framförallt defensivt, men även offensivt har han bra blick och vet vad som ska hända.

Thomas Lagerlöf ser allvarlig ut.
Bildtext Thomas Lagerlöf har imponerats av Rasmus Schüller.
Bild: Magnus Liljegren / Stella Pictures

Tunga beskedet för Karjalainen – missar EM

En allsvensk finländare som har det tyngre just nu är Rasmus Karjalainen. Det är nämligen nu klart att Örebrolånet missar fotbolls-EM i sommar.

Anfallaren fick en boll i huvudet under en träning, vilket senare tvingade honom att lämna fotbollsherrarnas landslagssamling. Det handlar om en skada i ett blodkärl i halsen, och klubben meddelar att Karjalainen blir borta i åtminstone sex veckor.

Bollförbundet bekräftar att landslagsforwarden missar EM, som börjar i juni.

– En riktigt tråkig nyhet. Jag talade med ”Rasse” i telefon och det var ett av de minst trevliga samtalen i min tränarkarriär. Nu är det förstås viktigast att han tillfrisknar, kommenterar landslagslotsen Markku Kanerva på förbundets webbplats.

– Men visst är det klart att han inte kommer att bli frisk så pass snabbt att han skulle bli EM-aktuell. Det är säkert en stor besvikelse, men han är en stark typ och ännu starkare efter detta.

Diskussion om artikeln