Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ledarna för Ukraina, Frankrike och Tyskland diskuterade det eskalerade våldet vid gränsen till Ryssland – vill tala med Putin

Från 2021
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Frankrikes president Emmanuel Macron.
Bildtext Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Frankrikes president Emmanuel Macron träffades i Paris på fredagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har på fredagen träffat den franska presidenten Emmanuel Macron i Paris för att diskutera situationen i Ukraina. Tysklands förbundskansler Angela Merkel deltog i mötet via videochatt.

De senaste veckorna har våldet vid den rysk-ukrainska gränsen trappats upp och Ryssland har förstärkt sina styrkor i området. Nu kräver de tre ledarna Zelenskyj, Macron och Merkel att Ryssland drar tillbaka sina trupper från den rysk-ukrainska gränsen för att situationen inte ska eskalera.

På fredagens möte i Paris nämnde president Zelenskyj att ett fyrvägs fredssamtal med Rysslands president Vladimir Putin, Macron och Merkel är möjligt.

– Jag vill diskutera säkerhetssituationen i östa Ukraina och upphörandet av ockupationen av våra landområden, säger Zelenskyj efter mötet i Paris.

Kriget i östra Ukraina har pågått i sju år och krävt minst 13 000 människors liv. Frontlinjen har i stort sett varit oförändrad sedan februari 2015 då det andra så kallade Minskavtalet undertecknades.

Men hittills har varken Ryssland eller Ukraina uppfyllt de krav som ställs i överenskommelsen.

– Vapenvilan var effektiv i början. Men tyvärr, sade Volodymyr Zelenskyj efter fredagens möte.

Myndigheterna i Kiev har hopp om att vapenvilan återupptas efter ett möte måndagen den 19 april.

Möte med Biden och Putin kan vara effektivt

Ukrainas president säger också att ett möte mellan USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin kan lösa vissa problem. Mendiskussionen om Ukraina enligt honom inte att bära frukt om Ukraina inte deltar i mötet.

På torsdagen införde USA sanktioner mot Ryssland på grund av anklagelser om dataintrång. Biden har sagt att han gärna träffar president Putin och diskuterar det politiska läget.

På mötet med Macron diskuterades också Ukrainas Natomedlemskap.

Tidigare på fredagen meddelade den självutropade proryska staten folkrepubliken Donetsk i Donbassregionen har de sammankallat till ett extra säkerhetsmöte efter uppgifter om att en civil dödats i området.

Källor: TASS, AFP, Reuters

Diskussion om artikeln