Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sports slutspelsvår blev två matcher lång – hockeyromantikern Risto Dufva hade hoppats på mer: "Vår träningspaus kom i ett knepigt läge"

Från 2021
Uppdaterad 17.04.2021 01:01.
Kärpät gör mål på Sport.
Bild: Markku Hyttinen / AOP

Det blev inte fler än två matcher i ligaslutspelet för Vasa Sport den här gången heller. Kärpät hade dödat örnarnas kvartsfinaldröm redan halvvägs in i returmötet i Raksila.

Sport höll liv i dubbelmötet mot Kärpät då man i gårdagens match fick in två puckar på slutet. Därmed låg Vasalaget två mål efter, när kvartsfinalskvalet skulle avgöras i Uleåborg.

Fredagen match började illa för Sport. Gästerna hängde med och uppträdde rätt energiskt i den första perioden, men två insläppta mål var det sista som örnarna behövde.

Sju och en halv minut in i perioden fångade Cody Kunyk en lös puck framför Vasamålet, och gjorde inga misstag framför Niko Hovinen.

I slutet av perioden kostade sig Niclas Lucenius onödiga utvisning, då Jussi Jokinen fick ett friläge och gjorde 2–0.

Jussi Jokinen lyfter pucken förbi Niko Hovinen.
Bildtext Veteranen Jussi Jokinen lyfte pucken förbi Niko Hovinen.
Bild: Lehtikuva

Tröstmål i sista perioden

Sport visade inga tecken på att ha gett upp i början av den andra perioden. Man fick spela med fem mot tre – men utan resultat. Halvvägs in i perioden och matchen kom i stället en riktig kalldusch, då Radek Koblizek var starkast på returen från Taneli Ronkainens skott.

Kärpät höll grepp om matchen och på stjärnanfallaren Juhamatti Aaltonens fanns ett leende i den andra pausen.

– Vi har varit ganska starka i dag. Det känns som att vi fört spelet och har varit aktivare. Det är roligt att spela, funderade Aaltonen för C More.

Sport snyggade till siffrorna med drygt åtta minuter kvar av matchen, då Turo Asplund hittade Olavi Vauhkonens lediga klubblad vid den bakre stolpen på powerplay. Vasalaget sparade inte på krafterna i den sista perioden och vann skottstatistiken med 18–3.

Olavi Vauhkonen framför Kärpäts mål.
Bildtext Olavi Vauhkonen gjorde Sports enda mål.
Bild: Markku Hyttinen / AOP

Kärpäts kvartsfinalplats var ändå aldrig hotad. Tränaren Mikko Manner var tillfredsställd efter slutsignalen, då Kärpät gått vidare med totalt 7–3. Kärpät möter HIFK i kvartsfinal.

– Vår ledning gjorde oss kanske lite spända och Sport var utmärkta i den sista perioden. Samma sak som i går, vi var bra i två perioder och de var starka i den sista perioden. Det känns fint att gå vidare.

”Sport gjorde en bra säsong”

Precis som i Sports första ligaslutspel år 2016 blev det bara två matcher efter grundserien för Vasalaget. Då var det TPS som skickade laget på sommarlov.

Manner varnade för Sport före dubbelmötet och lovordade sin fostrarklubb efter mötet.

– Sport var mycket fysiska och starka framför mål. Det vek sig inte alls, men tack vare vår förstakedja var vi siffermässigt bättre. Motståndet var tufft och gjorde en bra säsong.

– Det var inget snack om saken, det bättre laget gick vidare. Som den hockeyromantiker jag är skulle jag gärna ha sett att vi kunde ha utmanat stora och mäktiga Kärpät bättre än vad vi kunde. I den här matchserien fick vi inte fason på det kvicka motståndet, summerade Sporttränaren Risto Dufva på presskonferensen.

Risto Dufva instruerar sina spelare.
Bildtext Risto Dufva.
Bild: Lehtikuva

En två veckors karantän orsakade många inställda matcher för Sport alldeles i slutet av grundserien. Den långa ispausen kan ha påverkat slutspelsinsatsen, funderade Dufva.

– Om man analyserar den egna insatsen så hade vi en träningspaus på två veckor i ett riktigt knepigt läge – en vecka före dessa matcher.

– Ska man försöka hitta någon orsak till att vi inte var på topp så kan det ha varit den pausen eller något annat, det får vi analysera. Det tar ändå inte bort faktumet att det bättre laget gick vidare nu, precis som det ska vara i slutspel.

Ilves klarade sig undan med blotta förskräckelsen

KooKoo hade på förhand en tuffare uppgift än Sport framför sig på fredagen, efter att laget förlorat med 1–4 mot Ilves hemma i Kouvola.

Men grundserienian KooKoo bjöd upp till dans. Kasperi Ojantakanen nätade i den första perioden, och efter Christian Thomas två fullträffar i nästa period var Kouvolalaget ikapp.

Ilves vaknade i den sista perioden. Matias Myttynen och Eemeli Suomi såg till att Tammerforslaget spelar kvartsfinaler mot Lukko nästa vecka.

– Vi spelade i tron att gårdagens seger räckte. I den andra periodpausen snackade vi ihop oss och fick sedan in ett par baljor, sa Ilves Panu Mieho, som passade till båda målen, i 2–3-förlusten.

Resultat, första slutspelsrundan:

Kärpät–Sport 3–1 (2–0, 1–0, 0–1)
7.28 Cody Kunyk (Radek Koblizek-Mika Pyörälä) 1–0
17.26 Jussi Jokinen (Kunyk-Pyörälä) 2–0 pp
30.28 Koblizek (Taneli Ronkainen-Pyörälä) 3–0
51.34 Olavi Vauhkonen (Turo Asplund-Janne Keränen) 3–1 pp

Målvakter:
Patrik Rybar Kärpät 6+2+17=35
Niko Hovinen Sport 9+6+3=18

Ilves–KooKoo 2–3 (0–1, 0–2, 2–0)
8.18 Kasperi Ojantakanen (Arttu Pelli-Samuli Ratinen) 0–1
28.09 Christian Thomas (Aleksi Ainali) 0–2
28.51 Thomas 0–3 straff
45.16 Matias Myttynen (Panu Mieho-Saarela) 1–3
48.28 Eemeli Suomi (Mieho-Jarkko Parikka) 2–3

Målvakter:
Eetu Mäkiniemi Ilves 11+14+14=39
Oskari Salminen KooKoo 0+7+9=16 (borta 56.36–58.45, 59.09–60.00)

Kvartsfinalparen:

Lukko–Ilves
HIFK–Kärpät
TPS–Pelicans
Tappara–KalPa

Diskussion om artikeln