Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nu är familjen Castros era slut på Kuba – frågan är om det kommunistiska öriket öppnar sig politiskt och ekonomiskt

Från 2021
Uppdaterad 17.04.2021 11:04.
Gata i Havanna 6.4.2021
Bildtext Kuba är en enpartistat som följer en socialistisk modell. Gata i Havanna 6.4.2021.
Bild: AFP / Lehtikuva

På Kuba är det slut på en lång era då Raúl Castro avgår från den viktiga partiledarposten.

Det styrande kommunistpartiet på Kuba ordnar en stor partikongress vart femte år då man planerar för framtiden för enpartistaten. Nu är det dags igen, och Raúl Castro bekräftade under den första mötesdagen att han avgår från den viktiga partiledarposten.

Castro meddelade att han nu med nöje ger över ledarskapet till en grupp erfarna partikamrater.

Kuba är en enpartistat som följer en socialistisk modell.

Under kommunistpartiets fyra dagar långa kongress ska delegaterna grubbla över bland annat den svåra ekonomiska krisen och hanteringen av den pågående pandemin.

Analytiker bedömer att det börjar bli dags för Kuba att införa marknadsreformer som skulle öppna upp den sedan länge centralt planerade och krisdrabbade ekonomin.

Raul Castro
Bildtext Raúl Castro drar sig tillbaka.
Bild: YLE

Den historiska generationen med veteraner från den kommunistiska revolutionen 1959 försvinner ur ledarskapet

Raúl Castro, den gamla kommunistveteranen på Kuba, sa under partikongressen 2016 att den skulle bli den sista som leddes av den "historiska generationen" med veteraner från den kommunistiska revolutionen 1959.

Kongressen, som ordnas vart femte år, är det styrande kommunistpartiets viktigaste möte. Då väljs ledarskapet, och de politiska riktlinjerna dras upp för de följande åren. Partiledarposten är den mäktigaste posten i landet.

Kuba träder in i "postcastro"

Kuba går nu in i en ny period då den 89 år gamla Raúl Castro avgår som partiledare.

Raúl Castro tog över ledningen av landet då brodern, den legendariska Fidel Castro, avled år 2016.

Kubas långvariga ledare Fidel Castro
Bildtext Fidel Castro blev en legend.

Castroeran har pågått sedan den kommunistiska revolutionen på Kuba 1959 då den USA-stödda diktatorn Fulgencio Batista avsattes och Fidel Castro byggde upp ett kommunistiskt styrt land "på tröskeln till USA".

"Det måste ske förändringar"

Den kubanska ekonomen Omar Everleny säger till nyhetsbyrån Reuters att kommunistpartiets kongress äger rum under en komplex tid då Kuba befinner sig i en mycket svår ekonomisk situation.

Kommunistpartiets partikongress 2021
Bildtext Kommunistpartiets partikongress 2021.
Bild: AFP / Lehtikuva

- Den här kongressen måste försöka komma underfund med hur man ska få bukt med alla ekonomiska oegentligheter. Kongressen är mycket viktig eftersom det är första gången det inte är en historisk figur som leder partiet. Den här kongressen har många nya annorlunda element, och om det inte blir annorlunda nu så kommer det att bli väldigt svårt att ge det här landet det stöd det behöver.

Läget på Kuba förvärras av USA:s sanktioner

Kuba är en nation med över elva miljoner invånare, och kubanerna kämpar med en allt större brist på basvaror som mat och mediciner.

Coronapandemin har också försvårat livet för kubanerna.

Kubas likviditetskris förvärrades ytterligare då USA skärpte de sanktioner som landet redan i decennier riktat mot Kuba.

Dissidenter, både inom landet och utomlands, anser att det nu är dags för förändringar, och de uppmanar USA:s president Joe Biden att lätta på de sanktioner som USA riktar mot Kuba.

Biden gav i fjol under sin valkampanj ett löfte om att sanktionerna ska lättas.

En kvinna med Kubas flagga under en demonstration där man kräver ett slut på USA:s sanktioner mot Kuba. Havanna 28.3.2021
Bildtext En kvinna med Kubas flagga under en demonstration där man kräver ett slut på USA:s blockad av Kuba. Havanna 28.3.2021.
Bild: AFP / Lehtikuva

Öppnas den centralstyrda ekonomin?

Kubanska analytiker säger att man nu under landets åttonde partikongress väntar sig en fingervisning om vilka reformer som kan vara på väg inom en kubanska ekonomin.

Det finns tilltagande krav på marknadsreformer som skulle öppna upp den sedan länge centralplanerade ekonomin.

Ekonomin minskade i fjol med 11 procent då pandemin gjorde slut på turismen.

Miguel Díaz-Canel väntas ta över som ledare

Raúl Castro väntas ge över ledarskapet för det kommunistiska partiet till sin skyddsling Miguel Díaz-Canel.

Han är i dag 60 år gammal och innehar redan presidentposten sedan 2018 då han blev Kubas första president utanför familjen Castro sedan revolutionen 1959.

Bild av Kubas president Miguel Díaz-Canel. Havanna 13.4.2021
Bildtext Miguel Díaz-Canel.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det finns ett tryck på Díaz-Canez, och han kan inte rida på tidigare generationer och namn. Han har inte det stöd och den legitimitet som hans föregångare bröderna Castro hade.

Reformarbetet på Kuba har ändå burit frukt under de senaste tio åren. Allt fler kubaner har till exempel nu tillgång till internet.

Kuba är traditionellt mycket stolt över sitt eget hälsovårdssystem, och har en av regionens lägsta dödstal i fråga om covid-19. Tusentals kubanska läkare har skickats till andra länder för att hjälpa till med vården av covid-patienter. Två egna vaccin befinner sig nu i slutet av den sista testfasen.

Det finns planer och tankar - men förverkligandet dröjer

Den tidigare kubanska diplomaten och analytikern Carlos Alzugaray säger till Reuters att han hoppas på att partikongressen kan visa att partiet är redo att att våga satsa på modigare reformer; reformer som decentraliserar ekonomin, som ger statliga företag en större autonomi och som låter den privata sektorn arbeta fritt och ostört.

- Det finns ett talesätt som har använts mycket på Kuba; "Vi är kontinuitet", som är en propagandafras som används mycket av kommunistpartiet och av personer som motsätter sig förändringar. Men det finns också en sektor som lägger större tyngdpunkt vid Fidel Castros åsikt om att man ska ändra på allt det som måste ändras.

Avstängt område i Havanna. Che Guevara målad på väggen.
Bildtext Ett coronaisolerat område i Havanna. Revolutionären Che Guevara målad på väggen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Alzugaray säger att utvecklingen under de senaste åren har visat att det å ena sidan finns en mycket stark beslutsamhet som handlar om att den kubanska statsmodellen måste förändras. Men det har å andra sidan samtidigt funnits en väldigt stor tveksamhet, närmast en motvilja mot att konkret verkställa förändringarna.

Den varierande synen på hur ekonomin ska skötas hänför sig inte egentligen så mycket till en generationsklyfta, säger Carlos Alzugaray.

- Det är närmast fråga om oenighet mellan de som vill reformera ekonomin och de som är rädda för att minskad statlig kontroll av ekonomin också betyder mindre politisk kontroll.


Källor: Reuters, Granma